'Bij de Haagsche betalen we allemaal contributie'

3 april 2014 No Comments

‘Bij de Haagsche betalen we allemaal contributie’

Teamcaptain Maarten Slootmaekers staat voor achttiende seizoen heren 1.

De mannen van de Koninklijke Haagsche waren afgelopen zaterdag op de eerste competitiedag van de hoofdklasse gastheer in hun poule. Het team van captain Maarten Slootmaekers gebruikte de vrije dag om te trainen en voor een fotoshoot voor Let’s Play Golf. Een aangename onderbreking.

,,We zijn er klaar voor’’, zegt Maarten Slootmaekers (1978) op het sfeervolle en zonovergoten terras van de Koninklijke Haagsche en met het zicht op de slothole van een van de mooiste golflinks van Europa. Slootmaekers windt er geen doekjes omheen als hij zegt dat ook dit jaar weer het halen van de kruisfinales de doelstelling is. En in stilte ook een beetje hopen dat het kwartje dit keer wel de goede kant op valt. Liefst drie keer op rij was het Houtrak, die de Wassenaarse equipe van de landstitel afhield. En zo ontpopte datzelfde Houtrak zich in de loop der jaren als een ware angstgegner voor de Koninklijke Haagsche. Een terugblik.

In 2011 troffen beide teams elkaar reeds in de poulefase. De Wassenaarders bleven de Noord-Hollanders met 10-8 op De Pan de baas en werden tevens ongeslagen poulewinnaar met Houtrak op een tweede plek. Omdat De Haagsche in de halve kruisfinale de nummer twee van de andere poule, de Eindhovensche, met 12-6 klopte en Houtrak met dezelfde cijfers Prise d’Eau versloeg, stonden beide teams voor de tweede keer dat seizoen tegen over elkaar. Het werd een zinderende finale (9-9) met een play-off als noodzakelijk toetje. Helaas voor De Haagsche in het voordeel van Houtrak.

Bloedvorm

In 2012 waren beide finalisten van 2011 volgens goed NGF-concept in verschillende poules ingedeeld. De Wassenaarders waren voor het laatste jaar op oorlogssterkte, want mannen als Bart Nolte (naar de senioren) en Robin Kind (vanaf 2013 professional) zouden vanaf het nieuwe seizoen geen deel meer uitmaken van het eerste team. De Haagsche bereikte – weer – ongeslagen de kruisfinale. Haperde de Wassenaarse machine, of was tegenstander Prise d’Eau die dag in bloedvorm? Nolte en zijn mannen moesten in ieder geval tot het gaatje gaan. Er was zelfs een play-off nodig om de Tilburgers op de knieën te krijgen. En opnieuw was Houtrak in de finale de tegenstander. En weer eisten de Noord-Hollanders de landstitel op, nu met 10-8. Voor de tweede keer op rij bleef de Koninklijke met een kater achter.

Het verhaaltje is echter nog niet uit. Een jaar later slaagt het team met een aantal nieuwe namen en onder aanvoering van captain Nick Nolte er niet in om poulewinnaar te worden. Het eindigt als tweede achter Prise d’Eau en struikelt in de halve kruisfinale over, wederom, Houtrak. Toch blijft een derde titel uit voor Houtrak, want in de eindstrijd trek dit keer Prise d’Eau met 10-8 aan het langste eind.

De Mannen van de Haagsche hopen dit jaar weer op een plek in de kruisfinale

De mannen van Heren 1 van de Haagsche van links naar rechts; Jordi Dahlberg, Nick Nolte, Thomas Blankvoort, Koen Rutten en Maarten Slootmaekers. Op de foto ontbreken Victor van Doorn en Ricky Sanders

Maarten Slootmaekers maakte het als speler allemaal van heel dichtbij mee. Al zeventien seizoenen maakt hij deel uit van de hoogste team bij de mannen. En wat betreft die verloren finales, daar wordt niemand vrolijk van. Slootmaekers: ,,Houtrak tegen de Haagsche is als Feyenoord tegen Ajax. Beladen duels dus. Op een of andere manier ligt het spel van Houtrak ons niet.’’ De nieuwe captain van de Haagsche heeft echter een broertje dood aan achterom kijken. De focus ligt op nu en uiteraard wéér op het halen van de kruisfinale. Zelfs met de wetenschap dat teams als de Eindhovensche en Noordwijkse er alles aan gelegen is om de landstitel binnen te halen. ,,Bij de Eindhovensche spelen nu jongens, die vorig jaar nog voor Prise d’Eau uitkwamen. Zo’n overstap maak je niet omdat de kroketten bij de Eindhovensche zo lekker zijn. Afgelopen jaar wilden drie goede spelers wel overschrijving naar de Haagsche aanvragen. Maar alleen onder bepaalde condities. Jammer, zeggen we hier dan. Probeer het maar ergens anders. We doen geen concessies, betalen niet en halen ook geen spelers bij andere clubs weg. Of je nu in Heren 1 speelt, of een paar keer per week met je vrienden een rondje loopt, contributie betalen we hier allemaal. Niemand uitgezonderd. Het plezier van het spel staat bij ons voorop. Door werk en studie trainen we hier hooguit twee keer in de week. Andere clubs vier, soms wel vijf keer. Ja, dat maakt wel het verschil. Ik heb thuis ook nog een vrouw en twee kleine kinderen. En wat de faciliteiten bij de Haagsche betreft, zeker geen klagen. Schoenen, kleding, training- en oefenfaciliteiten. Ik vind het nog altijd een eer om in het hoogste team van de Haagsche te spelen. En dat is ook wat waard.’’

Korte metten

Aan de vooravond van zijn achttiende seizoen als speler van mannen 1 van de Haagsche, staat Maarten Slootmaekers samen met zijn team meteen voor een fikse uitdaging. Tegenstander is de Noordwijkse dat op de eerste competitiedag korte metten maakte met De Pan (17-1). ,,Elke wedstrijd is er één’’ houdt Slootmaekers een behoorlijke slag om de arm.

Het team van de Haagsche bestaat naast captain Maarten Slootmaekers uit Jordi Dahlberg,, Nick Nolte, Thomas Blankvoort, Koen Rutten, Ricky Sanders en Victor van Doorn. Trainer/coach is Ben Collier, die alweer vier jaar aan de club is verbonden.

De andere duels, die in poule H1 op Houtrak worden gespeeld zijn Almeerderhout-Broekpolder en De Pan-Noord Nederlandse.

Het team van Rozenstein in poule H2  heeft een vrij weekeinde en is gastheer. Kennemer-Hilversumsche, Princenbosch-De Hoge Kleij, Eindhovensche-Price d’Eau zijn de duels op Rozenstein.

De vrouwen van de Haagsche kende afgelopen week een prima competitiestart door de Hilversumsche met 14-4 te verslaan. Tegenstander van zaterdag is Prise d’Eau, dat vorig jaar met 14-4 aan de Wassenaarse zegekar werd gebonden. De twee andere wedstrijden zijn Toxandria-Wouwse Plantage, Eindhovensche-Hilversumsche. De locatie is golfclub Amelisweerd.

Tekst en beeld; André Buurman Let’s Play Golf

 

 

 

 

Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply