Centraal Portugal, konings- en liefdesdrama op de golfbaan

5 november 2015 No Comments

Het eeuwenoude klooster van Alcobaça staat op de werelderfgoed van Unesco.

Centraal Portugal is in bijna niets te vergelijken met het noorden en zuiden van het land. Een bloederige koninklijke historie, ongerepte natuur en vooral rust zijn de belangrijkste ingrediënten in dit deel van Portugal, waar uiteraard de golfsport niet mag ontbreken.

Ja, het klopt als je zegt dat de Algarve een toplocatie is van het westelijkste deel van het Iberisch Schiereiland. Prachtige golfbanen, heerlijke zandstranden en een bruisend uitgaansleven. Met uitzondering dan van die prachtige golfbanen, de rest zal je in Centraal Portugal niet aantreffen. Want als je echter meer op zoekt bent naar rust, ongerepte natuur, liefhebber van ‘cultuursnuiven’ en tussen de bedrijven door wilt verpozen op de golfbaan, dan ben je in Centraal Portugal aan het juiste adres.

 

Het eeuwenoude klooster van Alcobaça staat op de werelderfgoed van Unesco.

Het eeuwenoude klooster van Alcobaça staat op de werelderfgoed van Unesco.

 

Nee, geen bruisend uitgaansleven, overvolle stranden of soms lange wachttijden op de tee-box. Dit is namelijk Centraal Portugal, waar de rust al eeuwen heerst en naar verwacht ook nog lang de dienst zal uitmaken. Rustig was het overigens allerminst een eeuw of zeven geleden. Boeken zijn er volgeschreven over de verstoorde relatie tussen koning Alfons en zijn zoon kroonprins Pedro, die elkaar zelfs in een heuse veldslag bevechten. Als troonopvolger wordt het jongmens Pedro al op zijn achtste – dit is geen typefout voor alle duidelijkheid – door zijn vader uitgehuwelijkt aan de prinses Blanca van Castilië, louter om de banden met dit koninkrijk te verstevigen. Leeftijd en vooral liefde voor je bloedeigen kind zijn in de veertiende eeuw nu eenmaal ondergeschikt aan macht. We hebben het overigens over het jaar 1328. Een huwelijk overigens, dat slechts vier jaar stand houdt, want Blanca blijkt achteraf niet helemaal gezond van lijf en leden. Amper acht jaar na de ‘scheiding’ wordt er voor de arme Pedro opnieuw een koninklijke scharrel opgetrommeld. En weer eentje uit Castilië – de aanhouder wint tenslotte – en nu luisterend naar de naam van Constance Manuel.

Appetijtelijk

Pedro echter blijkt bij de eerste kennismaking met zijn aanstaande meer oog te hebben voor de meegereisde hofdame, Inês de Castro. Deze Inês blijkt een zeer appetijtelijke deerne en vele malen mooier dan haar ‘bazin’ prinses Constance Manuel, die hem in de maag wordt gesplitst. Als Constance, amper 22 jaar jong, in het kraambed van haar derde kind overlijdt, kunnen Pedro en zijn Inês eindelijk hun gang gaan. Althans, alleen in de sponde en ver buiten het zicht van pa Alfons, die de hele affaire tussen die twee tortelduifjes in alle opzichten afkeurt. Die afkeuring gaat zo ver, dat hij de voormalige hofdame uiteindelijk door drie huurmoordenaars een kopje kleiner laat maken. Als na verloop van de tijd twee van de drie moordenaars worden opgepakt, laat de nog altijd diep bedroefde en op wraak beluste Pedro het tweetal op de meest afschuwelijke wijze folteren. Vanaf dat moment schiet de geschiedenis over dit drama een beetje door, want naar verluidt zou Pedro uit de nog levende lichamen van de twee huurmoordenaars het hart hebben gerukt en vervolgens met zijn tanden verscheurd. Een bloederig tafereel dat zelfs een nóg luguberder einde krijgt als Pedro besluit zijn maanden geleden begraven Inês te laten opgraven en haar postuum tot koningin te kronen. Dat deed hij door het inmiddels halfvergane lijk op de troon neer te planten en haar een kroon op het hoofd te zetten. De complete hofhouding is getuige van dit toch weinig frisse schouwspel en wordt zelfs gedwongen de hand, of wat daar nog van over was, van de zo goed als verteerde Inês te kussen. Terwijl Pedro daarbij hardop roept, ‘dit is uw koningin, kus haar de hand.’

 

Relikwieën en bustes van heiligen en helden in het klooster van Alcobaça

Relikwieën en bustes van heiligen en helden in het klooster van Alcobaça

 

In het klooster van Alcobaça vind je zowel de graftombe van Pedro als van Inês

In het klooster van Alcobaça vind je zowel de graftombe van Pedro als van Inês

 

En zo komt het verhaal Pedro en Inês elke keer opnieuw tot leven in het klooster van Alcobaça, dat een prominente plek op de werelderfgoedlijst van Unesco inneemt. Een cisterciënzer klooster uit de twaalfde eeuw, dat tot de ‘Zeven wonderen van Portugal’ behoort. Het is daar waar Peter I en diens minnares Inês de Castro in twee gescheiden graftombes begraven liggen.

Het ging er dus behoorlijk heftig aan toe daar in het oude Portugal. Zowel op het slagveld als tussen de lakens. En wat het eerste betreft, de tijd heelt alle wonden, dus ook in Centraal Portugal, waar je dankzij de vele bergachtige gebieden urenlang kan wandelen zonder een sterveling tegen te komen. Wie liever fietst moet soms stevig op de pedalen om in de talloze vissersdorpjes verderop de broodnodige rust te vinden. En natuurlijk de overheerlijke lokale maaltijden als speenvarken niet in de laatste plaats ‘kakelverse’ vis, zo uit de Atlantische Oceaan op je bord. Smullen maar. Hou je van een woeste branding, dan kun je je hart ophalen in de plaatsen Peniche en Naziré. Maar pas op, voor je het weet ben je kleddernat!!

Turismo de Portugal

Turismo de Portugal

 

We komen natuurlijk ook om te golfen en dat kan in Centraal Portugal volop. Op uitnodiging van Turismo de Portugal en met TAP Portugal vanuit Amsterdam naar Lissabon ter promotie van Centraal Portugal (www.visitcentrodeportugal.com.pt) bezochten we vier banen en konden ons hart ophalen. Moeilijk, lastig, uitdagend en in een aantal gevallen zelfs frustrerend. Maar bovenal ‘bijzonder mooi’.

Een beetje uitzoekwerk levert een mooie package-deal op, waar je voor hetzelfde geld op vier aangesloten banen terecht kunt en die bovendien niet zo ver van elkaar vandaan liggen. Boek je bijvoorbeeld een van de vele ‘stay & play’ arrangementen op Dolce Campo Real Lisboa, dan heb je zonder extra kosten ook de mogelijkheid om op Praia D’El Rey, Bom Sucesso en Royal Obidos te spelen. Golfclubs, vaak van recente datum, zijn op alle vier de banen te huur.

Centraal Portugal Campo Real Lisboa hole 1

Centraal Portugal Campo Real Lisboa hole 1

 

De eerste afslag is op Dolce Campo Real Lisboa, een luxe resort in het district Torres Vedras uit 2005 en waar in 2010 en 2011 de Ladies European Tour werd gehouden. De overbekende Donald Steel maakte er niet alleen op de tekentafel een plaatje van. Een 18-holes topbaan, met een vijfsterrenhotel annex clubhuis als uitvalsbasis. Flinke klauterpartijen wanneer je besluit de benenwagen te nemen. Campo Real vereist namelijk een redelijke topconditie vanwege de vele, soms steile heuvels. Wie toch moedig besluit te gaan lopen, kan na hole 2 gebruik maken van een pendel naar de volgende tee-box. Het scheelt niet alleen een lange wandeling, maar meer nog een akelig, steile klim. Op de zesde, blinde, hole, met twee doglegs naar links, staat halverwege de heuvel een marshal om je op weg te helpen. Wanneer die naar je zwaait, is de volgende flight voldoende ver weg en kun je met de driver volop uithalen.

Campo Real Lisboa, Rua do Campo, Turcifal, Portugal 2565-770, T.+351261960900, www.dolcecamporeal.com/golf

 

Praia d'el Rey is niet alleen een typische linkshole, maar roept ook herinneringen op aan kroonprins Pedro

Praia d’el Rey is niet alleen een typische linkshole, maar roept ook herinneringen op aan kroonprins Pedro

 

Praia D’EI Rey is de tweede stop. De baan ontleent zijn naam aan het nabijgelegen idyllische dorpje Serra d’el Rey, wat ‘bergen van de koning’ betekent. Het was hier waar Pedro en zijn Inês innig de liefde bedreven. De uit 1997 stammende golfbaan is deels een linkscourse langs de Atlantische Ocean. En bij helder weer verzekerd van vergezichten vanaf deze door Cabell P. Robinson ontworpen baan. De twee vervallen huisjes ter hoogte van hole zes ogen weliswaar rijp voor de sloop, maar vallen onder de Portugese ‘Monumentenzorg’. Ooit het onderkomen van militairen en hun paarden om smokkelaars vanwege de relatief lage en dus eenvoudig te bedwingen klif daar in de kraag te grijpen.

Praia D’El Rey Marriott Golf & Beach Resort, Avenida D. Inês de Castro n°1 – Vale de Janelas, 2510-451 Óbidos Municipality, Portugal. Tel; +351262905100, www.praia-del-rey.com/

 

Bom Sucesso is op zoek naar een nieuwe investeerder.

Bom Sucesso is op zoek naar een nieuwe investeerder.

 

Bom Sucesso valt vooral op door de vaak in het oog springende onafgebouwde villa’s in het resort. Na het faillissement van de oorspronkelijke investeerder, alweer bijna drie jaar geleden, ligt de boel volkomen stil, wat ook geldt voor het nog niet voltooide hotel dat aan de rand van de slothole ligt. Het deel wat wel klaar is, is van hoge kwaliteit. De meest spectaculaire holes van Bom Sucesso (Donald Steel) vind je aan het einde van je rondje. Te beginnen met de blinde 17e met twee doglegs naar links en hole 18 met zijn verscholen green, links achter een grote bomenrij.

Lugar do Bom Sucesso, 2510-662 Vau, Portugal, 
T +351 262 965 300,  www.bomsucesso.net/portugal-golf-resort

 

Royal Obidos hole 2, hier kan de trukendoos open!

Royal Obidos hole 2, hier kan de trukendoos open!

 

Royal Óbidos Spa & Golf Resort is het laatste kunststukje van Steve Ballesteros. De opening van de baan in 2010 heeft de geboren en getogen inwoner van het Noord-Spaanse Cantabrië nog net kunnen meemaken. Hij overleed in mei 2011. In de hal van het moderne clubhuis is één wand vol met foto’s gewijd aan de Spanjaard. Royal Óbidos is een jonge baan van amper vijf jaar, maar wel eentje van allure. In het ernaast gelegen vijfsterrenhotel (2013) is het prima toeven dankzij de moderne spa en wellness en niet in de laatste plaats voortreffelijke keuken. Een aanwinst dus en dat geldt zeker ook voor de baan, die op de eerste negen nogal wat efficiency vereist. Hole 2 ligt als een haak om het water richting green. Met datzelfde water, rechts bunkers en her en der dikke struiken mag je al je kunsten uit de hoge hoed toveren. Trots van Royal Óbidos is de hierna volgende par 3, die met na 170 meter de green op een landtong.

Royal Óbidos SPA & Golf Resort, Cabeço da Serra – Óbidos, 2510-665 Vau, Portugal. T. +3351 262 965 220, www.royalobidos.com/

Voor meer informatie, www.visitportugal.comwww.visitcentrodeportugal.com.pt en www.flytap.com

Tekst en fotografie; André Buurman LPG

 

 

 

 

Alcobaça, Alfons, Centraal Portugal, Inês, Pedro Europa, Reizen

Leave a Reply