'Glimlachen en ogen open graag'

24 maart 2015 No Comments

‘Glimlachen en ogen open graag’

Dames 1 van de Haagsche mocht afgelopen zaterdag nog even de kat uit de boom kijken. De formatie van captain Cornelie van Zuuren was namelijk op de dag van de start van de vaderlandse competitie gastvrouw op hun eigen baan. Tijd ook voor andere dingen….

Als gastvrouw speel je als team niet, maar is je aanwezigheid in het clubhuis min of meer een must. Echter, relaxen is er die dag niet bij. Terwijl de andere teams uit de poule de degens met elkaar kruisen, rest de selectie niet anders dan wachten en vooral ‘hangen’ op en rond het clubhuis. Het zijn in de regel lange en vooral vermoeiende dagen, terwijl je veel liever de baan ingaat. Dus worden de verloren uurtjes tussendoor vaak gevuld met trainingen. Er wordt niet alleen gewerkt aan de laatste kleine technische puntjes op de i, ook de mentale weerbaarheid krijgt de aandacht in de vorm van ‘babbelen met elkaar’.

 

Fotograaf Ronald Speijer

Het ijzeren geduld van golffotograaf Ronald Speijer

Op een dag als deze zaterdag is een heuse fotoshoot door topfotograaf Ronald Speijer een welkome afleiding. Het gezelschap is op Annemieke Campo na compleet. De jongeling van het team komt die ochtend net terug uit het Spaanse Barcelona. Helaas, dan maar zonder Annemieke. De rest, onder aanvoering van de kersverse captain Cornelie van Zuuren, verzamelt zich rond de klok van 11 uur voor de open haard in het clubhuis. Want als het weer niet wil meewerken, ja, wat is dan een betere plek dan in de buurt van het comfortabele geluid van ‘knapperend’ haardvuur in de gashaard. Met een beetje fantasie, kom je tot de mooiste platen.

Fotograaf Speijer heeft trouwens weinig fantasie nodig om tot grote cameradaden te komen. Een paar lederen zitfauteuils snel aan de kant geschoven, de niet meer zo stabiele houten salontafel tijdelijk een andere plek. Terwijl de lichtkanonnen de dames in de schijnwerpers zetten, de superlenzen op de verschillende camera’s geschroefd, worden de dames vriendelijk verzocht hun plek in te nemen. Tja, daar vraag je wat. Welke plek, wie staat waar. De kleinste wil natuurlijk niet vooraan, maar ook weer niet achteraan. Een beetje schuifelen, van voor naar achter, van links naar rechts, uiteraard met een hoop gegiechel, dat blijkt leeftijdsloos te zijn.

Het poseren is toch een stuk lastiger dan het lijkt. Eindelijk, de boel staat. En dan komt het lastigste. Glimlachen en ogen openhouden. Die twee samen tegelijk, dat valt om de duvel niet mee. Zelfs voor een vrouw, die toch geacht wordt heel veel dingen tegelijk te kunnen.

Het geduld van fotograaf Speijer wordt op de proef gesteld, maar lijkt oneindig. Terwijl hij kijkt en knipt, instrueert hij constant het vijftal, dat zegt te luisteren, maar onderwijl gewoon vrolijk door kwekt. Uiterst amusant om dit alles van een afstand te bekijken. Na de teamfoto’s nog wat individuele kiekjes in de weer bijgeschoven lederen zitfauteuil en de dames vertrekken met coach Tammo Murris naar een andere ruimte voor de laatste peptalk. Niet voordat het resultaat van de shoot op de digitale camera door de dames is bewonderd. En ja, welke vrouw is er nu direct happy met zichzelf. Kritisch tot in de kleinste details. Wij mannen vinden het natuurlijk allemaal je reinste onzin. Onder het motto ‘zeur niet, je ziet er gewoon goed uit’ en nog wat gemompel verdwijnen alle acteurs weer langzaam uit beeld.

Ik weet nog steeds niet of ik fotograaf Ronald Speijer nu wel of niet moet benijden.

O ja, de mooiste exemplaren van de fotoshoot van de Haagsche dames zijn te bewonderen op ronaldspeijer.com

André Buurman LPG

André Buurman           Hoofdredacteur LetsPlayGolf

 

Columns

Leave a Reply