Golfclub Wilnis/Veldzijde staat na renovatie op de kaart

12 maart 2014 No Comments

Golfclub Wilnis/Veldzijde staat na renovatie op de kaart

Golfclub Veldzijde kan zich inmiddels meten met de betere golfbanen in Nederland, nadat afgelopen najaar de renovatie van de oorspronkelijke negen holes gereed is gekomen. Met een 18 holeswedstrijd- en 9 holes par-3 baan en het gerenoveerde clubhuis is zowel Golfpark Wilnis als Golfclub Veldzijde klaar voor de toekomst. 

Reikhalzend werd uitgekeken naar het moment dat Golfclub Veldzijde op Golfpark Wilnis zich eindelijk een volwaardige 18 holesbaan met alles er op en er aan mocht noemen. Dat kon het overigens al in 2011. Maar nadat de nieuwe negen holes speelklaar waren, kwam men al snel tot de conclusie dat de verschillen tussen de ‘oude negen’ uit 1985 en de ‘nieuwe negen’ wel erg groot waren. Eigenlijk Wilnis onwaardig. Anders gezegd, de 25 jaar oude holes waren eigenlijk aan een fikse opknapbeurt toe. Een rigoureus besluit werd genomen. De traditionele negen holes gingen op de schop. Over een uitdaging gesproken. Maar het resultaat mag er zijn. ,,Golfpark Wilnis staat nu echt goed op de golfkaart en hoeft dan voor geen enkele andere golfbaan in de regio en ver daar buiten meer onder te doen’’, vertelt baanmanager Tom Blasse niet zonder trots.

50.000 kuub zand

Want waar nog maar een paar maanden geleden de laatste plooien van de voltooiing werden gladgestreken, daar lag tot 1924 op diezelfde plek nog een enorme plas water als gevolg van het eeuwenlang afgraven van turf. Na de drooglegging in dat jaar zou het gebied voor het merendeel een agrarische bestemming krijgen. En grote delen van de polder Veldzijde, waar de golfclub haar naam aan heeft ontleend, zijn nog altijd agrarisch. Op veel plekken op de golfbaan, zeker op de hoger gelegen tweede negen, levert het panorama veel grazende rood- en zwartbonte koeien op. Een echte polderbaan dus, die op sommige plaatsen liefst zes meter beneden NAP ligt. Lagere plekken in Nederland dan hier vind je ook niet, zeggen ingewijden. Hoe lager, hoe natter ook de bodem en hoe sneller de boel verzakt. En daar kunnen ze in het Groene Hart al sinds de eerste ontginningen in de negende eeuw inmiddels wel over meepraten. Daarom is bij de renovatie van de oorspronkelijke negen holes liefst 50.000 kuub – overtollig – zand gebruikt van de verderop gelegen N201.

Golfclub Wilnis Veldzijde kan zich meten met de betere golfbanen in Nederland

Het bestuur, eigenaar en management van golfclub Wilnis/Veldzijde is maar wat trots op hun eigen ‘parel van het Groene Hart’

 

Golfclub Wilnis Veldzijde is de parel van het Groene Hart

De rododendron in bloei op golfclub Wilnis Veldzijde

 

Wilnis/Veldzijde, de parel van het Groene Hart

Het clubhuis van golfbaan Wilnis/Veldzijde

 

 

Het is alweer bijna dertig jaar geleden, 1985 om precies te zijn, als het dorp Wilnis zijn eigen golfbaan krijgt. Elke vergelijking met die periode en het anno van nu gaat volledig mank. Van negen holes toen, bijna letterlijk uit de klei gestampt, tot een oogstrelende golfaccommodatie van 18 holes waar menig zichzelf respecterende golfvereniging met een gezonde en vooral jaloerse blik naar zal kijken. Niets, maar dan ook niets herinnert meer aan de Bovendijk in Wilnis van amper drie decennia geleden, toen de eerste golfbal werd afgeslagen. Een boerenpad met hobbels en kuilen heeft alweer even plaatsgemaakt voor een – bijna – chique, lange oprijlaan naar het clubhuis, dat op een hoger gelegen plateau uitzicht biedt over een deel van de golfbaan. Vanaf het terras waant de bezoeker zich zelfs even in het buitenland. Het moet gezegd, een mooie entree is eigenlijk al het eerste visitekaartje van een club. Een mening die Anneke Kool, samen met echtgenoot Ton sinds eindjaren negentig van de vorige eeuw eigenaar en tevens exploitant van Golfpark Wilnis. Kool, ook deelt ,,De omliggende hectaren waren al van ons en die hebben we bij de golfbaan betrokken. We hebben een eigen heibedrijf, dus de aanleg en renovatie is grotendeels in eigen beheer, onder de verantwoordelijkheid van onze zoon Wouter tot stand gekomen. Ook het onderhoud van de baan vindt plaats in eigen beheer. Onze ultieme wens om er niet alleen een volwaardig, maar meer nog een golfpark met heel veel uitstraling van te maken, hebben we met z’n allen weten te realiseren. Het heeft wel even geduurd, maar het wachten is beloond, Golfpark Wilnis mag je gerust de golfparel van het Groene Hart noemen.’’

Naar de zin

Na de renovatie van de 18 holeswedstrijdbaan staat Golfclub Veldzijde weer open voor nieuwe leden. En dat was in de periode toen er nog negen holes waren, wel anders. De lange wachtlijst om lid te mogen worden is dankzij de uitbreiding verleden tijd. Nieuwe leden hebben de keus tussen het speelrecht op de ‘grote’ baan of dat van de par 3 baan. ,,Wie van kleinschaligheid en gezelligheid houdt, die kiest voor de kleine baan’’, concludeert Frits Gobée, voorzitter van de vorig jaar in het leven geroepen ‘nieuwe ledencommissie’. ,,De afgelopen maanden hebben zich zeventig nieuwe leden aangemeld. Leden die uit de wijde omtrek komen, zelfs uit Den Haag. Als golfvereniging timmeren we behoorlijk aan de weg. Waar de mogelijkheid zich voordoet, zijn we als Veldzijde van de partij. Van braderie tot tentoonstelling, maar ook bij de gemeente laten we regelmatig ons gezicht zien.’’ Volgens voorzitter Weitjens doet Veldzijde er ook alles aan om het de leden naar de zin te maken. ,,Of je nu handicap 4 of 54 hebt, jong, of oud bent, Veldzijde is voor alle spelers een thuisbasis.’’

De holes van Golfpark Wilnis

Zowel het ontwerp van de ‘tweede negen’ als de renovatie van de oude ‘eerste negen’ van Golfpark Wilnis komt voor rekening van de bekende golfarchitect Gerard Jol, die tal van andere Nederlandse golfbanen als Houtrak en Leeuwenbergh in Den Haag heeft ontworpen. Nadat in november 2011 de 18 holes waren voltooid, bleken de ‘oude negen’ qua karakter te veel af te wijken van de recent aangelegde ‘tweede negen’. En dus moesten ook de oorspronkelijke negen holes er aan geloven.

 

Op golfclub Wilnis/Veldzijde is hole 1 verlengd naar een par 5

Volgens LetsPlayGolf is hole 1 de moeilijkste van golfclub Wilnis/Veldzijde

 

Hole 18 van golfclub Wilnis/Veldzijde kan een gezellig dagje golf op golfclub Wilnis/Veldzijde op de valreep nog behoorlijk versjeteren.

Hole 18 van golfclub Wilnis/Veldzijde kan een gezellig dagje golf op golfclub Wilnis/Veldzijde op de valreep nog behoorlijk versjeteren.

 

Hole 1 is inmiddels verlengd naar een par-5 en met 434 meter (medal-tee) een van de lastigste holes van het parcours. Dat geldt zeker ook voor hole 18, die met water rechts en een nauwe doorgang naar de fairway ongetwijfeld heel wat golfers nog net op de valreep in de problemen kan brengen. Hoewel een aantal fairways breed en dus vergevingsgezind is, is het toch zaak het balletje niet naast de baan te laten landen. Het vriendelijk, wuivende helmgras naast de fairway mag dan een lust voor het oog zijn, golfers die daar hun bal in zien verdwijnen zullen daar op dat moment ongetwijfeld anders over denken.

Over Golfclub Veldzijde

De vereniging Golfclub Veldzijde heeft haar homecourse op Golfpark Wilnis bv, de eigenaar en tevens exploitant van het golfcomplex dat gevestigd is aan de Bovendijk 16a in Wilnis, behorende tot de gemeente De Ronde Venen. Golfclub Veldzijde telt momenteel ca. 1000 leden en kan vanwege de uitbreiding naar de 18 holes weer groeien naar ongeveer 1450 leden. Er is geen wachtlijst. Naast de oorspronkelijk 9 holes baan uit 1985 die in 2011 uitgebreid is naar 18 holes, par 71, met een lengte van 5859 meter, beschikt Golfpark Wilnis ook over een qualifying par 3, 9 holesbaan. Greenfeespelers zijn van harte welkom. Verder zijn alle faciliteiten als een golfshop, oefenfaciliteiten – drivingrange (60 ballen voor 3 euro), puttinggreen en chip- en pitcharea – aanwezig. Ook het huren van clubs behoort tot de mogelijkheid. Na een rondje golf kan uitgebreid worden gedineerd in het onlangs volledig gerenoveerde clubhuis, dat tevens ruimte biedt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Informatie over tarieven en speelrecht zijn te vinden op de website www.golfparkwilnis.nl en/of golfclubveldzijde.nl

 

Tekst en fotografie; André Buurman Let’s Play Golf

 

 

18 holes, Golfbaan Veldzijde, Groene Hart, Let's Play Golf, Renovatie, Wilnis Nederland, Reizen

Leave a Reply