Haagsche goed uit startblokken, Rozenstein begint met verlies

26 maart 2017 No Comments

Haagsche goed uit startblokken, Rozenstein begint met verlies

De eerste klap is een daalder waard. Dat geldt na zaterdag zeker voor Dames 1 van de Haagsche, dat de eerste poulewedstrijd tegen concurrent Amelisweerd met een 12-6 winst afsloot. Minder verging het Heren 1 van Rozenstein, dat zich een betere rentree in de hoofdklasse had voorgesteld. Van debutant Goyer werd met 15-3 verloren.

Het winnen van de ‘Thermometer’, de laatste testmatch voor aanvang van de competitie, is natuurlijk leuk voor de statistieken en nog beter voor het zelfvertrouwen. Maar garantie op competitiesucces heeft het natuurlijk niet. Want tijdens de ‘Thermometer’ is het vaker regel dan uitzondering dat clubs niet hun sterkste teams afvaardigen. Een echte graadmeter is zo’n ‘Thermometer’ dus niet, maar winnen is en blijft heerlijk.

Captain Annemiek Dompeling

Captain Annemiek Dompeling (foto André Buurman)

De Haagsche Dames schreeuwen het weliswaar niet van de daken dat het ‘wel eventjes’ landskampioenschap wordt. Dat zou ook niet slim zijn, want daarmee zou je je tegenstanders alleen maar meer motiveren. Toch weet de équipe van captain Annemiek Dompeling dondersgoed dat het dit seizoen anders is en wordt dan de laatste twee edities. Want met het binnenhalen van Myrte Eikenaar (ex-Noordwijkse), Anouk Sohier (ex-Princenbosch) en Carlijn de Graaf (ex-Zeewolde) mag je het weliswaar niet hardop uit te spreken, maar het bereiken van de (eindronde) van de kruisfinales zijn de dames op zijn minst aan hun stand verplicht.

Volle buit

En met die druk wordt vooralsnog aardig omgegaan. Amelisweerd, geklopt in de ‘Thermometer’ bezweek op Almeerderhout al in de ochtenduren onder de Wassenaarse dadendrang. De 6-0 lunchstand sprak dan ook boekdelen. En dat in de singlepartijen de punten eerlijk werden verdeeld was eigenlijk niet zo belangrijk meer. ,,De eerste en ook belangrijke overwinning is binnen”, sprak captain Annemiek Dompeling toch een tikkeltje opgelucht. De kop is er in ieder geval af en dat regerend kampioen en grootste concurrent De Pan tegenstander Princenbosch met de maximale score van 18-0 alle hoeken van Almeerderhout liet zien, zal de Haagsche uiteraard niet ontgaan zijn. Ook Wouwse Plantage haalde de volle buit binnen. Tegen Prise d’Eau werd het 14-4.

Een stuk minder blije gezichten bij de Heren van Rozenstein, die zich een betere rentree in de hoofdklasse dan de ruime 15-3 nederlaag tegen Goyer hadden gewenst. Toch was captain Robert Frijling, afgelopen week nog uitgebreid aan het woord in AD/Haagsche Courant, niet ontevreden:

Captain Rozenstein Robert Frijling

Captain Rozenstein Robert Frijling (foto Ronald Speijer)

,,Op een winderig Haagsche werd de eerste ronde gespeeld. Na een solide start van Patrick Groen en Robert Frijling, raakte het tweetal door problemen op holes 9, 10, 11 en 12 op achterstand. Echter wisten zij hier een winst van hole 13 en 14 tegenover te zetten. Helaas door 2 en 3-putts werd weer tegen een achterstand aangekeken. Op de 18e sloeg Frijling een slice out-of-bounds waardoor de laatste hole werd verloren. De gebroeders Martijn en Tim van der Steen wisten met hun solide korte spel hun tegenstanders, met een gezamenlijke handicap van liefst 14 strokes lager, op afstand te houden. Hiermee wonnen ze hun foursome met 3/1. Remi Sonnenberg en Ronald Westgeest hadden moeite om de bal onder controle te houden in de straffe wind. De tegenstanders lukten het wel om de bal laag te houden. Het gevolg, een  6/4 verlies voor het Wassenaarse duo.”

Bikkelen

In de singles was het bikkelen volgens Robert Frijling. De toch al straffe wind wakkerde almaar verder aan, wat gevolgen had voor de baan, die daardoor sneller opdroogde en de greens met het uur sneller. Frijling hierover: ,,Veel van onze spelers hadden hier ook moeite mee. Dergelijke snelle greens komen wij namelijk nauwelijks tegen. Het resultaat was ook dat meerdere holes werden verloren door 3-putts en zelfs een 4-putt hier en daar.”

Alleen Patrick Groen slaagde er in zijn singlepartij te winnen, terwijl Tim van der Steen er een all square uitsleepte. Vooral in de laatste partij bleef het tot de laatste hole spannend. Op de 16e sloeg Van der Steen zijn bal in de bunker waarna het hem niet lukte om een up-and-down te maken. Hierdoor kon zijn tegenstander 2-up komen. Op de 17e sloeg de Wassenaarder ‘stiff’, nog geen 1/2 meter van de hole, easy birdie, terug naar 1-down. Op de laatste hole drie gelijkwaardige slagen op de green voor birdie. De bal van opponent Dave Taekema kroop rakelings langs de hole en werd gegeven. Van der Steen wachtte vervolgens de zenuwenklus zijn vijf meter birdie putt te maken, om alsnog een punt binnen te halen. Hij slaagde met verve.

,,Helaas wel een verlies van 5-13, echter wel met het gevoel dat we veel mogelijkheden hebben laten liggen”, reageerde een optimistische captain Frijling tot slot.

Tekst; André Buurman
Beeld; Annemiek Dompeling (front), Ronald Speijer en André Buurman

 

 

Dompeling, Frijling, Haagsche, NGF Competitie, Rozenstein Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply