Haagsche Heren durven nog te hopen

8 april 2018 No Comments

Haagsche Heren durven nog te hopen

Na de ruime 15-3 winst op Merwelanden durven de Haagsche Heren weer stiekem omhoog te kijken. Ondanks de beroerde competitiestart van twee nederlagen. Het doelsaldo in poule H2 kan wellicht straks de scherprechter zijn als het op plaatsing voor de kruisfinales aankomt. 

Een slechte seizoenstart. Drie van de huidige zes Heren van de Haagsche kunnen er over meepraten. Nick Nolte, Maarten Slootmaekers en Jordi Dahlberg waren er in 2014 bij, toen na drie competitieduels de teller in Wassenaar nog altijd op nul stond. Niemand in de duinen van Meyendel durfde het woord ‘degradatie’ in de mond te nemen, laat staan hardop uit te spreken. De Haagsche in eerste klasse…. ondenkbaar!

Nick Nolte Kon. Haagsche

Nick Nolte was er in 2014 ook bij toen de Haagsche een beroerde competitiestart kende

Zover kwam het gelukkig ook niet. Precies op tijd herpakte het team zich om uiteindelijk, weliswaar buiten bereik van de twee kruisfinaleplekken, op een keurige vierde plek te eindigen. Streep eronder en snel vergeten.

Tot de eerste zaterdag in april leek de start van de competitie een blauwdruk te worden van vier jaar terug. Een valse start met twee nederlagen, waarvan het openingsverlies tegen Grevelingenhout wel erg koud op het dak viel. De nederlaag tegen de Noordwijkse mocht enigszins worden ingecalculeerd. Dus kwam het er zaterdag tegen de Merwelanden op aan. Een derde verlies zou oneindig veel consequenties hebben. Niet alleen voor het verdere verloop van de competitie, meer nog voor het zelfvertrouwen, dat al de nodige butsen had opgelopen.

Maar het herstel kwam dit keer ruim op tijd. De 15-3 zijn voor zich sprekende cijfers. En, niet onbelangrijk, de deur naar de kruisfinales is na zaterdag zeker nog niet potdicht. Voorwaarden is wel dat de resterende drie wedstrijden worden gewonnen, te beginnen komend weekeinde tegen ‘angstgegner’ Houtrak. ,,Op het einde kan het doelsaldo weleens doorslaggevend zijn’’, weet Jordi Dahlberg, die net als zijn vijf teamgenoten zaterdagmiddag eindelijk opgelucht kon ademhalen. ,,Dit hadden we hard nodig. Iedereen is blij’’, zei de jonge captain in een eerste reactie. En vervolgens: ,,De Noordwijkse is met drie overwinningen eigenlijk al zeker van een plek in de kruisfinale. Grevelingenhout verrast als debutant. De meeste ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Winnen is vanaf nu een must en vanwege dat doelsaldo het liefst met grote cijfers.’’

Poule des doods

Een ‘poule des doods’ dus die van de Haagsche, waarin zoals gezegd De Noordwijkse een maatje te groot is voor de rest. En dat bewees de ploeg, die in 2015 voor het laatst landskampioen werd en als enige in de afdeling die nog niet verloor, tegen Princenbosch (3-15) nog maar eens. De Pan kent inmiddels ook de sterkte van Grevelingenhout en verloor met 7-11.

 

Poule 1 wordt aangevoerd door de Hoge Kleij. De Amersfoorters bewijzen dit seizoen dat hun plek in de kruisfinale afgelopen jaar niet op toeval berust. Met de maximale score van 6 uit 3 is de équipe net als De Noordwijkse zo goed als zeker van een starttijd op de Lage Vuursche in het weekeinde van 26 en 27 mei. De uitslagen zijn; Hilversumsche-Hoge Kleij 4-14, Broekpolder-Noord Nederlandse 5-13, Prise d’Eau-Goyer 2-16.

De onderlinge krachtsverschillen bij de Dames zijn mogelijk nog groter dan bij de Heren. In de poule D2 zijn het de Eindhovensche (17-1 tegen de Sallandsche) en de Haagsche (gastvrouw, dus vrij) die de lakens uitdelen. Beide teams zijn nog zonder puntverlies, dus zal het op de 28steapril aankomen als de twee elkaar op de bosbaan van de Hilversumsche treffen. Houtrak-Roosendaelsche 10-8 en Princenbosch-Hilversumsche 12-6 zijn de andere resultaten in deze poule.

In Poule D1 is het aanzienlijk spannender. Daar zijn alleen De Pan (12-6 winst op de Noord Nederlandse) en Noordwijkse (13-5 op Broekpolder) nog zonder puntverlies. Zeewolde verloor partij nummer drie, dit keer tegen Wouwse Plantage (7-11).

 

Tekst en beeld; André Buurman

Noord-Nederlandse Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply