Haagsche Heren laten het afweten, wel winst Dames

25 maart 2018 No Comments

Haagsche Heren laten het afweten, wel winst Dames

De kop is er af van de hoofdklasse NGF-competitie. En wat een start! Liefst drie van de vier heren kruisfinalisten van afgelopen seizoen struikelden meteen in de ouverture. Een flinke pets om de oren en vooral zure gezichten bij de Haagsche, De Goyer en regerend landskampioen Houtrak.

 

Zekerheidjes bestaan niet in de sport. Ook niet de golfsport. Favorieten winnen niet altijd en mindere goden kunnen soms keihard toeslaan. Zo bleek ook zaterdag de 24e maart 2018. Want wie zijn geld op onder andere de Haagsche, Houtrak of De Goyer had gezet kon zaterdagmiddag rond zes uur fluiten naar zijn centen. Het bovengenoemde drietal gaf niet thuis en verdween met de staart tussen de benen en via de bekende zijdeur naar buiten. Schokkend? Ja en nee. Een beetje sensatie in de golfsport kan nooit kwaad. Het maakt de competitie een stuk levendiger. En, niet onbelangrijk, de zogenaamde gevestigde orde is na de eerste competitiedag meteen keihard met de neus op de feiten gedrukt. Underdogs en mindere goden – áls ze al bestaan – kunnen op de meest onverwachte momenten een hele lange neus maken.

In poule H1 ging De Goyer met 11-7 onderuit bij de Noord-Nederlandse. En van die misstap profiteerde De Eindhovensche (3-15 op de Hilverumsche) volop. Ook De Hoge Kleij deed wat er van het team werd verwacht en zette Prise d’Eau met 12-6 aan de kant. De meeste verrassingen vielen dus in poule H2, waar de Haagsche en Houtrak vooraf de favorietenrol kregen toebedeeld. Met de nadruk op ‘kregen’ want titelverdediger Houtrak verslikte zich in Princenbosch (10-8) en met dezelfde cijfers sneuvelde misschien nog wel opvallender De Haagsche tegen nieuwkomer Grevelingerhout. De Pan redde het niet tegen de Noordwijkse (12-6).

Landstitel

Al vroeg in het jaar liet De Haagsche weten slechts één doel voor ogen te hebben, de landstitel. Het werd na tien jaar ‘net niet’ hoog tijd voor een nieuwe, glimmende beker in de prijzenkast van het chique clubhuis van de Wassenaarders. Het vertrek van Seve Prins (prof) en Koen Rutten (lager team) werd ruimschoots gecompenseerd met de komst van Dario Antonissen van De Pan en Aron Joustra van de Noord-Nederlandse. Ondanks een alles behalve optimale voorbereiding – een grotendeels verregende trainingsstage in Portugal en een afgelaste barometerwedstrijd een week geleden – toog de formatie van de kersverse captain Jordi Dahlberg vol goede moed naar De Merwelanden, waar debutant Grevelingerhout een eerste en zeker niet al te moeilijke hobbel zou zijn.

Bij de lunch was er met een 4-2 voorsprong nog geen vuiltje aan de lucht voor de formatie van de kersverse captain Jordi Dahlberg. De Leidenaar, die het aanvoerdersstokje overnam van Maarten Slootmaekers, zag weliswaar zijn foursomespartij met Victor van Doorn verloren gaan (2/1), maar de rest van zijn teamgenoten haalde de volle winst binnen. In de middaguren ging het echter volledig mis. Dario Antonisse (2-up) was de enige die een volle voldoende scoorde. Nick Nolte, ondanks zijn hole-in-one, Aron Joustra, Victor van Doorn en ook captain Dahlberg haalden bij lange na hun oude niveau niet. Slootmaekers sleepte nog een all square uit het vuur.

Debuut

,,Geen debuut als captain om met plezier op terug te kijken’’, reageerde Jordi Dahlberg bijna een half etmaal later na het echec nog altijd behoorlijk aangedaan. ,,Dit is echt vreselijk. Ik heb hier geen woorden voor. Ver onder de maat. Vraag me niet hoe zoiets kan. Onderschatting? Mentale kwestie? Zeg het maar. We moeten de komende dagen eens goed in de spiegel kijken. Iedereen is hier echt doodziek van.’’ De heren van de Haagsche wacht komende zaterdag de Noordwijkse op Princenbosch.

 

Anouk Sohier scoorde samen met Annemiek Dompeling een eagle op de eerste hole

Anouk Sohier scoorde samen met Annemiek Dompeling een eagle op de eerste hole (foto; archief Sohier)

De dames van de Haagsche verging het een stuk beter, al viel de 12-6 winst op Houtrak achteraf gezien toch wat magertjes uit. De Haagsche, zonder de lang uitgeschakelde Barbara Kerdel (gebroken duim en twee afgescheurde pezen) en net als de heren de focus op de landstitel, leidde bij de lunch met 4-2. Alleen Danique Stokmans en Annerose Groot verloren hun foursomes. Het koppel Dompeling/Sohier begon voortvarend met een eagle/vijf. In het tweede bedrijf vier Wassenaarse winstpartijen, voldoende voor de eerste twee competitiepunten. Captain Annemiek Dompeling had met tegenstander Deborah Ruurs, getuigde de 8/6 weinig mededogen. Ook Myrte Eikenaar (6/5) kon al voortijdig richting clubhuis.

In dezelfde poule D2 verpletterde de Eindhovensche tegenstander Roosendaelsche met 17-1 en bleef de Sallandsche met 15-3 de baas over de Hilversumsche.

Tekst en foto Jordi Dahlberg; André Buurman

Dahlberg, Dompeling, hoofdklasse, NGF Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply