Haagsche Heren maken zich op voor de kruisfinales

11 mei 2015 No Comments

Haagsche Heren maken zich op voor de kruisfinales

Het toetje in de vorm van een plek in de kruisfinales kwam er dus alsnog. Ondanks een wisselvallig seizoen en een weinig hoopgevende lunchstand van 6-0 bij de concurrentie op de slotdag van de reguliere competitie. Uiteindelijk gaf een beter doelsaldo de doorslag. De Heren van de Haagsche gaan het weekeinde dan ook in als outsider voor de landstitel.

De klok moet zeven jaar worden teruggezet toen voor het laatst de Heren van de Haagsche tot landskampioen werden gekroond. Nick Nolte en Maarten Slootmaekers waren er toen al bij. Eerstgenoemde maakt al sinds 2004 deel uit van Heren 1, Maarten Slootmaekers, afkomstig van Burggolf Zoetermeer, staat op de kop zelfs af twintig jaar in de basis. Wat herinneren de beide golfers zich nog van dat memorabele weekeinde van 24 en 25 mei 2008?

Slootmaekers: ,,In tegenstelling tot nu waren er toen geen kruisfinales, maar de nummers één van beide poules tegen elkaar. Met een uit- en thuiswedstrijd over twee dagen. Een minder geslaagd experiment van de NGF, want een jaar later was het alweer teruggedraaid. Wat ik nog van dat finaleweekeinde weet. We wonnen zaterdag thuis met 11-7 van de Noordwijkse en zondag hadden we daar aan 9-9 voldoende om kampioen te worden. Met misschien wel het sterkste team ooit. Floris de Haas, Bart Nolte, Richard Kind en Hein Heijster, die Robin Kind vanwege een gebroken arm verving. Landskampioen worden is altijd iets bijzonders. De spanning vooraf en dan die ontlading als je beseft dat je het geworden bent. Ik wil het graag nog wel een keertje meemaken. Liefst zondag al.’’

Kriebels

De kriebels voor de kruisfinales beginnen volgens de captain vrijdagmiddag al. Slootmaekers noemt het een positieve spanning. En wat  Houtrak betreft, de tegenstander van de Haagsche zaterdag in de halve finale, zegt Slootmaekers: ,,Vorig jaar zaten ze bij ons in de poule. Toen ging het om niet te degraderen, nu om de prijzen. Dat is het verschil. Houtrak hield ons in de afgelopen jaren ook twee keer van de titel af. Maar dat zegt niets. Volgens mij zijn alle teams in de kruisfinales aan elkaar gewaagd. Iedereen kan van iedereen verliezen en dus ook winnen. Het zal vooral voor de jonge gasten in het team spannend worden. Alle ogen zijn immers op hen gericht. Dat maakt het extra bijzonder. We starten in de ogen van velen als outsider zaterdag. Vind ik eigenlijk niet zo boeiend. Als we de finale onverhoopt niet halen, dan is dat flink balen natuurlijk. Het enige wat ik dan absoluut niet wil horen, is dat we het desondanks toch goed gedaan hebben. En godzijdank geen troostfinale.’’

Kampioensteam

Nick Nolte (foto), in 2008 samen met pa Bart in het kampioensteam van de Haagsche, weet dat de Wassenaarse formatie zeven jaar geleden ook de grote favoriet voor de titel was. ,,Jammer natuurlijk dat Robin Kind twee weken voor de finale van zijn scooter viel en daarbij zijn arm brak. Maar in Hein Heyster, jarenlang in Heren 1 gespeeld, hadden we een uitstekende vervanger. Ik was aan hem twee dagen in de foursomes gekoppeld, die we ook beide keren wonnen.” Over tegenstander Houtrak weet Nolte dat het ‘een taaie’ is. ,,Ze zijn poulewinnaar geworden, maar of ze ook het sterkste team hebben, dat waag ik te betwijfelen. De Eindhovensche kon niet alle keren met de sterkste bezetting aantreden de afgelopen weken. Dat speelt ongetwijfeld een rol. Houtrak en de Haagsche zijn de outsiders. De Noordwijkse acht ik sterker dan ons, maar daar wonnen we in de competitie toch van. Dus het kan alle kanten op.” Qua voorbereiding noemt Nolte het verkennen van de Lage Vuursche belangrijk. ,,Zeker voor een aantal jongens uit het team, dat de baan nog niet eerder gespeeld heeft. En voor de rest. Je eigen spel spelen en niet het koppie laten hangen. Belangrijk is dat we met de lunch niet tegen een achterstand aankijken. Daar hebben in de competitie minder prettige ervaringen mee.”

De nummers 1 en 2 uit de hoofdklasse bij zowel de Heren als Dames plaatsten zich voor de kruisfinales van het weekeinde van 16 en 17 mei. De locatie is de golfbaan van de Lage Vuursche in de Utrechtse gemeente Baarn. Winnaar in poule 1 bij de Dames werd de Noordwijkse en tweede de Eindhovensche. Door een beter doelsaldo eindigde Amelisweerd in poule 2 op de eerste plek, voor de Noord Nederlandse.

Bij de Heren werd Houtrak in poule 1 onbedreigd winnaar, voor de Eindhovensche. De Noordwijkse was de beste in de andere poule. De Haagsche dankt de tweede plek aan een beter doelsaldo.

Op zaterdag spelen de nummers 1 en 2 uit de beide poules tegen elkaar. De winnaars staan een dag later in de finale. De Eindhovensche is zowel bij de Dames als Heren regerend landskampioen.

Tekst en beeld; André Buurman LetsPlayGolf

 

Lage Vuursche, Nick Nolte, Slootmaekers Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply