Helpers weg..... laatste ronde!

5 mei 2017 No Comments

Helpers weg….. laatste ronde!

Alweer de laatste van de in totaal zeven competitierondes op deze eerste zaterdag in mei. Er is nog een aantal tickets voor de kruisfinales van 20 en 21 mei op de Gelpenberg te vergeven. Zowel de Haagsche Dames als Heren zijn hiervoor de grootste kanshebbers. Een korte terugblik op een bewogen golfweek en een vooruitblik op wat komen gaat. Anders gezegd, helpers weg…… laatste ronde.

De rook rond de tumultueuze zesde ronde, waarin de mannengolfers van de Goyer en de Noordwijkse elkaar even niet zo aardig meer vonden, is inmiddels weer aan het optrekken. De jury heeft, nadat het dinsdag de Goyer vanachter de groene tafel tot winnaar had uitgeroepen, het dossier gesloten. Einde van een gênante vertoning, met eigenlijk louter verliezers.

Het vizier van de hoofdklassers staat alweer op de slotsessie van de reguliere NGF-competitie, waar dit keer hopelijk alleen de sportieve messen worden geslepen. Voor zowel de mannen als de vrouwen van de Haagsche is de inzet zaterdag een plek in de kruisfinale.

Spanning

De spanning aan kop van poule 2H is om te snijden. Drie ploegen, de Haagsche, De Pan en de Goyer komen nog in aanmerking voor slechts twee te vergeven tickets voor diezelfde kruisfinale. De Haagsche lijkt hiervoor de beste papieren te hebben. Zelf speelt het tegen het reeds veilige Noord Nederlandse, terwijl De Pan en de Goyer in een onderling duel mogen uitvechten wie van beide een weekendje Gelpenberg, de locatie van de kruisfinale, mag gaan boeken.

 

Zoetermeerder Dario Antonisse, talentvol speler van De Pan

Zoetermeerder Dario Antonisse, talentvol speler van De Pan

Een beladen wedstrijd dus tussen De Pan en de Goyer, gelet op de gebeurtenissen afgelopen week? De Pan-speler Dario Antonisse vindt van niet. ‘Vooropgesteld, we zijn hier wat er is gebeurd geen partij in. We kunnen het trouwens met alle ploegen goed vinden. Wij zijn als team woensdagavond nog bij elkaar geweest en uiteraard is het voorval ter tafel gekomen. Niet meer dan dat.’

En vervolgens: ‘We bereiden ons niet anders voor dan tegen welke tegenstander ook. En wat onze kansen betreft. De Goyer heeft veel kwaliteit, maar minder ervaring in de hoofdklasse. Als wij de mindset positief houden, maken we een goede kans. En voor mij zou het betekenen dat ik straks voor de eerste keer in de kruisfinale sta’, aldus de talentvolle Zoetermeerder.

Hoe de partij tussen De Pan en de Goyer ook eindigt, de Haagsche lijkt sowieso te gaan profiteren van deze onderlinge clash. Ervan uitgaande dat de Wassenaarders hun pot van de Noord Nederlandse winnen, zal de Goyer op basis van het huidige doelsaldo De Pan moeten verslaan om naar de kruisfinale te gaan. Verlies of zelfs een gelijkspel betekent einde oefening.

Captain Maarten Slootmaekers hield zichzelf en zijn teamgenoten een levensgrote spiegel voor.

Captain Maarten Slootmaekers

De kans dat de Haagsche de eindronde op De Gelpenberg misloopt, is dus relatief klein. De Pan heeft een PP+ (gewonnen partijpunten) van 59, de Haagsche 56 en de Goyer 55. Zelfs een nederlaag tegen de Noord Nederlandse zou de formatie van captain Maarten Slootmaekers zich eventueel nog kunnen permitteren. De vervolgvraag is alleen nog, wie wordt straks poulewinnaar en wie tikt als tweede af.

Onderin zal het inmiddels uitgespeelde Almeerderhout na Rozenstein komend seizoen in de eerste klasse uitkomen. In de andere poule van de hoofdklasse vielen vorige week al de beslissingen voor wat betreft kwalificatie kruisfinale. De Hoge Kleij en Houtrak, of te wel de nummers 1 en 2 uit H1, kruisen zaterdag de degens. Bij een gelijkspel en uiteraard winst mag de Hoge Kleij zich tot poulewinnaar laten kronen. Een unieke prestatie, want de ploeg debuteerde in 2009 op het hoogste niveau van de NGF-competitie, maar bereikte nog niet eerder de kruisfinale. Houtrak daarentegen staat voor het derde achtereenvolgende jaar in de finale.

© André Buurman

Dames1 captain Annemiek Dompeling

En dan de dames in poule 1. De Pan plaatste zich reeds voor de eindronde, dus is er nog één startbewijs te verdienen. En die is na vorige week min of meer al vanwege de stand op de ranglijst en het doelsaldo toebedeeld aan de Haagsche. Het moet wel heel raar lopen zaterdag wil Amelisweerd (tegen Princenbosch) die tweede plek voor de neus van de Wassenaarse vrouwen wegkapen. De Haagsche treft op haar beurt de Wouwse Plantage, een stabiele hoofdklasser sinds 2011, zonder echte uitschieters naar boven en onder. ‘Het zijn meiden die relatief weinig fouten maken’, weet captain Annemiek Dompeling over de tegenstander van dit weekeinde. ‘Dus is het oppassen’, voegt zij er en passant nog aan toe.

Voor de Haagsche Dames is het overigens alweer vier seizoen geleden dat het voor laatst de kruisfinales haalde, maar in de halve eindstrijd na een zinderende play-off (reguliere eindstand 9-9) strandde op de latere landskampioen, de Eindhovensche. In het team van de Brabanders onder andere destijds Anne van Dam, inmiddels succesvol professional op de European Ladies Tour.

Gastvrouw Prise d’Eau is de eerste degradant in deze poule en zal naar verwacht gezelschap krijgen van Almeerderhout, dat tegen De Pan aantreedt. In poule D2 is officieel alleen de Eindhovensche door naar de kruisfinale. De Noordwijkse lijkt de logische tweede kandidaat.

Tekst en beeld; André Buurman

 

Antonisse, Haagsche Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply