Heren moeten aan de bak, Dames hopen op wonder

1 mei 2016 No Comments

Heren moeten aan de bak, Dames hopen op wonder

De 12-6 nederlaag tegen De Hoge Kleij betekent dat komende zaterdag Heren 1 van de Haagsche nog een keer vol gas moet worden gegeven om een plek in de kruisfinale af te dwingen. De winmachine van Dames 1 daarentegen was voor de derde week goed op dreef. Heel in de verte lonkt eventueel zelfs een ticket voor de eindronde. Maar dan moeten alle kwartjes op de laatste speelronde de goede kant op rollen.

Captain Maarten Slootmaekers had na afloop van de verloren match tegen de Hoge Kleij weinig moeite zichzelf en de rest van het team een levensgrote spiegel voor te houden. ,,We speelden slordig en gaven het eigenlijk in de ochtend al te gemakkelijk weg. Waar een voorsprong na de foursomes er lange tijd inzat, gaven we vier punten door domme fouten zomaar weg. Zo keken we bij de lunch weer tegen een achterstand en dus was er het vertrouwen dat we dit in de middag, net als tegen Houtrak, konden ombuigen in een overwinning. Maar helaas maakten we in de middag dezelfde fouten als in de ochtend. Lange tijd zag het er heel goed uit en stonden we in vijf partijen ruim op voorsprong wat ook nu voldoende zou zijn voor de winst. Maar ook nu lieten we in de eindfase de boel op een kinderlijke manier door de vingers glippen. Zeker ook omdat de mannen van de Hoge Kleij de laatste holes wel echt goed speelden, eerlijk is eerlijk.”

Consequentie

De 12-6 nederlaag heeft dus de consequentie dat komende zaterdag tegen Zwolle weer vol gas moet worden gegeven door de Haagsche Heren om de kruisfinales te halen. ,,We hebben we onszelf bepaald geen plezier gedaan”, voegde de captain tot slot aan zijn relaas toe.

Dames 1 had op papier een ‘makkie’ aan De Groene Ster, dat door de leegloop van spelers aan het eind van afgelopen seizoen niet meer dan een figurantenrol in de hoofdklasse vervulde. Door de 14-4 nederlaag tegen de Haagsche, is het doek voor de ploeg uit Leeuwarden reeds één speelronde voor het einde van de competitie gevallen. Eenzelfde lot overkwam de Sallandsche. Ook die ploeg keert naar één jaar hoofdklasse weer terug naar de eerste klasse.

Cornelie van Zuuren kende een sterk slot in haar singlepartij.

Cornelie van Zuuren kende een sterk slot in haar singlepartij.

Even leek het er op dat de wedstrijden op de Noord-Nederlandse twee weken moesten worden uitgesteld. Door het onverwachte en vooral extreme winterweer van vorige week, hadden de fairways  in het Groningse Glimmen meer weg van een langlaufpiste in de Oostenrijkse Alpen dan van een golfbaan. Reden voor het bestuur van de Noord-Nederlandse de baan voor leden en greenfeespelers voor onbepaalde tijd te sluiten. Pas op donderdagmiddag werd bekendgemaakt dat voor de competitiewedstrijden een uitzondering zou worden gemaakt. En dus vertrok vrijdag in de loop van de dag al de Haagsche stoet met vrouwen naar het barre noorden.

Dat de baan het tijdens de vorst, sneeuw en hagel behoorlijk voor zijn kiezen kreeg, moge duidelijk zijn. Captain Annemiek Dompeling hierover: ,,Toch was de baan redelijk goed met her en der plassen. De greens waren wel hobbelig.” Ondanks de omstandigheden leidden de dames voor de lunch al riant met 5-1. Alleen het duo Voermans/Nanninga moest een All Square toestaan. De rest won zijn partij eenvoudig met een 8/6 als grootste uitslag voor het koppel Van Zuuren/Groot.

Terwijl in het tweede bedrijf het zonnetje langzaam doorbrak, was het niet eens onaangenaam toeven op de Noord-Nederlandse, al zorgde een koude noordenwind voor net geen lenteachtige omstandigheden. De Haagsche boekte vier keer de volle winst in de matchplay. Annemiek Dompeling (3/2), Lotte Voermans (4/2), Christine Scholten (8/6) tekende voor haar vijfde singlezege dit seizoen en Annerose Groot (6/4) zorgden ieder voor de tweepunter. Knap was de All Square van Cornelie van Zuuren, die met nog twee holes te gaan 2 down stond.

Herstel

Het betekende de derde zege op rij voor Dames 1. Een knap herstel na een slechte competitiestart, waarin twee weken achtereen werd verloren. Er gloort zelfs nog een plek in de kruisfinales. Absolute voorwaarde is dat zelf van regerend landskampioen en poulewinnaar Noordwijkse wordt gewonnen. Als dan Princenbosch en de Noord-Nederlandse elkaar dan ook met 9-9 in even evenwicht houden, kunnen de dames zich gaan opmaken voor een weekendje-weg in Eemnes.

In het verre China heeft Joost Luiten zijn reeks tweede plekken van de afgelopen weken niet kunnen continueren. De Bleiswijker kende met uitzondering van de openingsdag een minder sterk optreden en moest met plek 44 genoegen nemen. Winnaar werd de Chinees Li Haotong met 266 slagen, drie minder dan de nummer twee, de Chileen Felipe Aguilair. De eerste prijs was goed voor ruim 450.000 euro.

Ook geen Nederlands succes op de Challenge Tour. Reinier Saxton was met een vijftiende plek de beste geplaatste landgenoot in Madrid. Hagenaar Darius van Driel miste de cut en bondscoach Maarten Lafeber kreeg in de slotronde een penalty aan zijn broek en werd gediskwalificeerd.

Tekst en beeld; André Buurman, LetsPlayGolf & ABPress Communicatie

 

hoofdklasse Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply