Het gelijk van een winnende captain

4 mei 2014 No Comments

Het gelijk van een winnende captain

Voor de mannen van de Haagsche begint de victorie dit seizoen in Groningen. Op  de golfcourse van de Noord-Nederlandse werd na drie nederlagen op rij de eerste seizoenzege een feit.

De Pan werd met 15-3 het slachtoffer van de Haagsche dadendrang. ,,De beloning voor een ijzeren geduld en geloof in eigen kunnen.’ Teamcaptain Maarten Slootmaekers kon het eigenlijk niet beter verwoorden. Indianenverhalen, zoals hij het eerder deze week omschreef, als zou er sprake zijn van een heuse crisis binnen de club vanwege de teleurstellende prestaties. Ook het gerucht dat good-old Bart Nolte, jarenlang een vaste waarde in de Haagsche 1 en sinds 2013 bij de senioren onder de pannen, zaterdag tegen De Pan al zijn rentree maken, daar moest Slootmaekers hartelijk om lachen. Met ‘we gaan het gewoon op eigen kracht doen’, liet de captain overduidelijk blijken al die ‘goedbedoelde adviezen’ in de wind te slaan en zich vooral niet te storen aan barpraatjes. Zaterdagavond kregen Slootmaekers en de zijnen het gelijk aan hun zijde.

Aangemoedigd door een grote schare trouwe fans, die het team naar het verre Groningse land was achterna gereisd, startten de Wassenaarders voortvarend. Na de foursomes een 5-1 voorsprong. Vooral de wijze waarop Jordi Dahlberg/Ricky Sanderser uit nagenoeg geslagen positie (3 down op 15) zich terugknokten naar een A/S was indrukwekkend. ,,Het bewijs van een enorme vechtlust en veel vertrouwen richting de singles’’, aldus Slootmaekers.

Ook in de middag waren de geluiden uit de baan al snel positief. De balans was altijd in Haagsch voordeel, uiteindelijk resulterend in een prima 13-5 overwinning. Slechts 1 single werd verloren (Slootmaekers) de andere partijen leverden minimaal 1 punt op. Slootmaekers: ,,Het is natuurlijk voor ons als team fantastisch als je merkt dat er zoveel oprechte betrokkenheid is vanuit de club, deze support maakte de winst nog mooier.’’  Door de winst van De Haagsche is de spanning onderin in poule 1 weer helemaal terug. Drie ploegen, waaronder de Haagsche, staan op twee punten, namelijk de Noord-Nederlandse en Almeerderhout. Bovenin is de beslissing voor twee plekken in de kruisfinale al gevallen. De Noordwijkse en Broekpolder werden onbereikbaar voor de concurrentie. Houtrak, de laatste jaren soms een ware nachtmerrie voor de Wassenaarders, is komende zaterdag de tegenstander van de Haagsche.

Annemiek Campo in actie voor de Haagsche

Annemiek Campo won samen met Annemiek Dompeling haar foursome tegen Amelisweerd (foto Ronald Speijer)

Domper

Voor Rozenstein lijkt het einde van een eenjarig verblijf in de hoofdklasse nabij. Zonder de afwezige Raj Ghosh, waardoor voor Robin Sonnenberg weer een plek in het zestal beschikbaar kwam, ging de brigade van Robert Frijling opnieuw onderuit. Ditmaal bleek Prise d’Eau met 12-6 te sterk. De eerste Wassenaarse foursome ging voortvarend van start (2up na 9) en de twee punten lagen binnen handbereik. Echter viel het spel na de 15e hole uit elkaar en kregen de tegenstanders de ruimte om de laatste drie holes te winnen om uiteindelijk op 1up te eindigen. Een fikse domper dus en met een 6-0 achterstand werd aan de lunch begonnen. Desondanks gingen de singles vol goede moed en vooral overtuiging van start. Robert Frijling (2up), Patrick Groen (1up), Conor Rooney (1up) kwamen met een voorsprong door de turn. De eerste wist zijn partij op de 16e te winnen (3/2). De anderen hadden het moeilijker en veel partijen werden op de 18e hole beslist. Conor Rooney maakte een strakke birdie op 17 om terug te komen naar A/S. De tegenstander van Patrick Groen zorgde op de laatste hole met een 8 meter putt er op de valreep in om zijn par te redden en de partij te halven. Robin Sonnenberg maakte na een slechte eerste putt zijn lange return putt for par om op de laatste hole zijn partij te winnen. Het waren de eerste punten voor de invaller, echter niet voldoende om Rozenstein aan die zo begeerde eerste punten te helpen.

Talentvol

En tot slot de vrouwen van de Haagsche, die een laatste kans op een plek in de kruisfinales net niet grepen. Amelisweerd, in 2011 in de hoofdklasse gekomen, was nog niet eerder de tegenstander van de Haagsche. Een ambitieus team ook, dat voornamelijk uit jonge, talentvolle meiden bestaat. De Eindhovensche kan er over meepraten, want de Brabanders verspeelden eerder al een punt aan de Utrechtse meiden, die stuk voor stuk niet ouder zijn dan twintig jaar.

De Haagsche wist dus wat het te doen stond. Alleen winst met grote cijfers bleven de Wassenaarders in de race voor een plek in de kruisfinales. Was de druk te groot bij formatie van Annemiek Dompeling, de eerste foursome (Dompeling/Campo) liep direct al niet helemaal lekker, maar kon zich toch goed herpakken in de 2e negen om de winst binnen te halen. In de tweede partij (Nanninga/Voermans) was er veel strijd, die pas op de 18e in het voordeel van Amelisweerd werd beslist. De winst van Zuuren/Lembeck betekende dat de Haagsche met een 4-2 voorsprong aan de lunch kon beginnen. Toch was het Amelisweerd die uiteindelijk met 10-8 aan het langste eind trok en zich plaatste voor de kruisfinales. Dompeling: ,,We hebben in de middag alles gegeven. Waarbij na vijf singles we op 8-8 stonden! Het was zo enorm spannend. Jammer, maar helaas.’’

In dezelfde poule zijn de Eindhovensche en Amelisweerd zeker van kruisfinales. Prise d’Eau staat directe degradatie te wachten en voor Toxandria wordt het spelen voor behoud/degradatie.EEFF

Tekst: André Buurman, Letsplaygolf. Beeld: Ronald Speijer en André Buurman

Bart Nolte, de Haagsche, Dompeling, Frijling, Rozenstein, Slootmaekers Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply