Invoering Topklasse moet competitie spannender maken

15 april 2018 2 Comments

Invoering Topklasse moet competitie spannender maken

Met uitslagen als 18-0 worden de competities met name bij de dames in de hoofdklasse er niet spannender op. De onderlinge krachtsverhoudingen van de teams lijken met het seizoen groter te worden. De gevolgen laten zich raden. Zo hoeven de toppers zelden nog tot het gaatje te gaan, waardoor de gemakzucht er langzaam en zeker insluipt. Ook op halve kracht winnen zij tenslotte hun potjes wel. En dat is fnuikend voor de kwaliteit van het amateurgolf in Nederland, met alle gevolgen van dien. De invoering van een Topklasse zouden de competities een stuk spannender en dus ook aantrekkelijker maken.

Het gaat natuurlijk iets te ver om te beweren dat vanaf het moment de competitieleider van de NGF de poule-indeling wereldkundig maakt, de plaatsen in de kruisfinales ook meteen zijn ingevuld. Toch leert de realiteit, zeker wat de dames betreft, er niet ver naast te zitten. Zo waren de Eindhovensche en de Haagsche in poule D2, nog vóór de eerste competitiebal van de tee werd geslagen, eigenlijk al verzekerd zijn van een plek in de eindronde. Het enige dat nog telt is wie van de twee poulewinnaar wordt.

Saai

Hoe saai kan je het maken. Princenbosch wil af en toe nog wel voor een verrassing zorgen, maar voor de rest geldt, simpelweg niet goed genoeg voor het hoogste amateurniveau in dit land. De Hilversumsche, Houtrak, Sallandsche en Rosendaelsche maken er in feite hun eigen competitie van in de wetenschap dat twee van de vier sowieso degraderen en de andere twee zich volgend jaar weer mogen opmaken voor wéér een seizoen knokken tegen degradatie. Het is niet alleen voor die clubs elke keer weer de pure frustratie ten top, voor de teams die elk jaar weer bovenin van het amateurgolf meedraaien, werken uitslagen als 18-0 ook niet echt inspirerend en gaat zelfs ten koste van de kwaliteit van het eigen spel. En dat zou je toch niet moeten willen.

In poule D1 is het niet anders. Daar maken De Pan en Noordwijkse als verwacht de dienst uit en geldt net als in D2 niet zozeer de vraag óf, maar eerder wannéér de teams zich plaatsen voor de kruisfinales. Hét moment waar de competitie eigenlijk pas echt van start gaat.

Bij de Heren zijn de onderlinge verschillen weliswaar minder groot, toch zou de invoering van een topklasse hier ook de sport in de breedste zin van het woord ten goede komen. Week in, week uit knokken met het mes tussen de tanden, want elke wedstrijd in een topklasse is dan een finale. Alle teams zijn immers op de keper beschouwd aan elkaar gewaagd.

Topklasse

Dus is het de hoogste tijd om als NGF serieus te gaan nadenken de huidige competitiestructuur eens flink tegen het licht te houden. De invoering van een topklasse met ingang van het seizoen 2020 waar alle teams uit de hoofdklasse zich volgend jaar voor kunnen kwalificeren, zal de golfsport in Nederland wellicht eindelijk die exposure geven, die het toekomt en, niet onbelangrijk, ook de media aan zich weet te binden. Bij deze derhalve het startsein voor een discussie hierover.

Terug naar de – harde – regiofeiten van de dag, of beter, zaterdag 14 april. De dag dat de Haagsche dames na de 18-0 op de Hilversumsche uiteraard in euforische stemming waren. Maar voor hun mannelijke collega’s was het de derde maal dit seizoen ‘zwarte zaterdag’. De 11-7 nederlaag tegen Houtrak was ongetwijfeld debet aan de huidige grafstemming.

Heren 1 van de Haagsche verloor met 11-7 van Houtrak

Heren 1 van de Haagsche verloor met 11-7 van Houtrak

Zullen we voor de afwisseling eens met de vrolijke noot in de Wassenaarse contreien beginnen? En dat is zonder enige twijfel de 18-0 op het wel erg povere Hilversumsche, dat op alle fronten op de Rosendaelsche werd afgetroefd. Speelster Anouk Sohier, trots op de eagle samen met Annemiek Dompeling op hole 15 in de foursome, was achteraf met haar 14-4-voorspelling zelfs nog een tikkeltje te bescheiden. De 6-0 voorsprong na de foursomes was al de voorbode van de spreekwoordelijke oorwassing. ,,Zaterdag kunnen we tegen Princenbosch ons definitief plaatsen voor de kruisfinale’’, verduidelijkte captain Annemiek Dompeling nogmaals de riante positie op de ranglijst van haar team. En vervolgens: ,,Ook tegen minder sterke teams is het zaak bij de les te blijven en niet te verslappen.’’ Een waarheid als een koe.

Euforische stemming bij Dames 1 van de Haagsche na de 18-0 op Hilversumsche

Euforische stemming bij Dames 1 van de Haagsche na de 18-0 op Hilversumsche

Een andere realiteit is dat bij de heren van de Haagsche code oranje inmiddels van kracht is. Niet zo zeer de nederlaag van 11-7 tegen Houtrak, daar op de Noordwijkse had het kwartje makkelijk de andere kant op kunnen vallen. De 5-1 achterstand bij de lunch deed het ergste vermoeden, de 6-6 in de middag gaf aan dat de Haagsche zeker niet de mindere was van de regerend landskampioen. Dit seizoen echter zit het de mannen van captain Jordi Dahlberg duidelijk niet mee. Met 2 uit 4 en nog twee partijen te gaan, waaronder zaterdag tegen directe concurrent Princenbosch, moeten de Wassenaarders alles uit de kast halen om in die hoofdklasse te blijven. Een scenario waar men vooraf aan de competitie aan de Wassenaarse Groot Haesebroekseweg zeker geen rekening mee had gehouden.

Tekst; André Buurman – Beeld; Eric Korver (Haagsche Heren) en Myrte Eikenaar (teamfoto Haagsche Dames)

Haagsche, hoofdklasse, Topklasse Competitie Hoofdklasse

2 Comments → “Invoering Topklasse moet competitie spannender maken”

  1. Nigel lancaster 8 months ago   Reply

    Leuk stuk time to change

    • André Buurman 8 months ago   Reply

      Dank. Nabeschouwing Golfers Magazine.nl is vergelijkbaar, los van elkaar geschreven overigens. Het wachten is op een reactie vanuit de NGF.

Leave a Reply