KLM Open voor Romain Wattel, Luiten kijkt toe vanaf zijlijn

17 september 2017 No Comments

KLM Open voor Romain Wattel, Luiten kijkt toe vanaf zijlijn

Romain Wattel is de opvolger van Joost Luiten als winnaar van het KLM Open. De Fransman eindigde op -15 en bleef in een rommelige slotfase de Canadees Austin Connelly één slag voor. Kiradech Aphibarnrat had na zijn drive op 18 nog alle uitzichten op de titel. Maar zijn ongecontroleerde tweede slag belandde in het water. Een drieputt maakte het drama voor de man uit Thailand compleet.

Voor Joost Luiten was het KLM Open na twee dagen voorbij. De Bleiswijker moest in de resterende zes holes van de tweede ronde op zaterdagmorgen minstens twee birdies maken om ook in het weekeinde erbij te zijn. Een bogey direct al bij de hervatting zou hem echter opbreken. Beste Nederlander werd Wil Besseling met plek 20 en een totaalscore van -8 en -4 voor de dag. Hij was daarmee drie slagen beter dan Daan Huzing (38ste). Max Albertus, die woensdag te horen kreeg dat hij een wildecard voor het KLM Open kreeg, ging naar een verdienstelijke plek 48 (-4). De vierde Nederlander, die de cut haalde was Ralph Miller. De teaching-pro van de Lage Vuursche had het zwaar getuige de +4 voor de dag en +5 voor het toernooi.

Goed, terug naar Joost. Uithuilen en opnieuw beginnen. Of dit inmiddels behoorlijk uitgerekte cliché ook voor hem van toepassing is, dat zal de komende weken moeten blijken. Eén ding is zeker, 2017 is niet het seizoen van Joost Luiten. Met slechts één top 10 notering, plek 7 in het Lyoness op 11 juni, presteert de man, die vijf keer een toernooi op de Europese Tour won, ver beneden zijn kunnen. En dat is zo verdraaid jammer. Uiteraard voor golfminnend Nederland, meer nog voor de tweevoudig winnaar van het KLM Open zelf.

 

Joost Luiten

Joost Luiten (beeld, Ronald Speijer)

Het moet gezegd, Luiten liep op het nippertje en op een behoorlijk lullige manier de cut (par) mis op deze druilerige zaterdagochtend, waar hij in alle vroegte nog de resterende zes holes van dag twee moest afmaken. Twee birdies moesten voldoende zijn, maar dan kon hij zich daarnaast geen fout meer permitteren. Luiten startte echter met een bogey, dus waren niet twee, maar drie birdies nodig om het vege lijf te redden. Het werden er bijna drie, maar bijna telt niet. Ook niet in golfland. De beslissende putt om er toch nog in het weekeinde bij te zijn, weigerde op de slothole te vallen. De bal lipte de hole. Einde verhaal, einde oefening, einde KLM Open.

Penopauze

En wat nu? De draad weer oppakken, zei hij voor de camera’s van Golf.nl. Portugal wacht en daarna wellicht Engeland en Schotland. En in de tussentijd zal Luiten ongetwijfeld gaan nadenken en proberen de boel weer een beetje op een rijtje te zetten. Niet met de bedoeling alles overhoop te gooien door bijvoorbeeld van coaches te switchen, of in de techniek veel te veranderen. Tenzij er wat het laatste betreft wellicht wat zaakjes zijn ingeslopen, die het spel niet ten goede zijn gekomen. Maar daar zijn de coaches voor om dat weer in het goede spoor te krijgen. Nee, eigenlijk is het gewoon accepteren dat er een periode tussenzit, waar het allemaal niet gaat zoals je gehoopt had. Een bekend verschijnsel, niet alleen in de golfsport. Veel topsporters hebben of hadden er mee te kampen. Niets forceren, gewoon accepteren als het je overkomt, schijnt de beste medicijn te zijn. En niet in de laatste plaats in jezelf blijven geloven. Noem het een vorm van een penopauze, al dan niet met opvliegers, waar je even doorheen moet en vast en zeker sterker uitkomt. Wedden dat Joost er volgend jaar gewoon weer staat?

 

Tekst: André Buurman – Beeld: Ronald Speijer, Getty Images

 

 

Joost Luiten Europese Tour

Leave a Reply