Koninklijke Haagsche en Rozenstein klaar voor nieuw golfseizoen

26 maart 2014 No Comments

Koninklijke Haagsche en Rozenstein klaar voor nieuw golfseizoen

De vrouwen van de Koninklijke Haagsche en de mannen van Rozenstein staan aan de vooravond van een nieuw golfseizoen.

Alleen de mannen van de Haagsche krijgen nog een weekje extra rust. Zij zijn op de eerste competitiedag op hun homecourse namelijk gastheer in poule H1.

Met zegge en schrijve maximaal zes duels is de reguliere golfcompetitie van de NGF (Nederlandse Golf Federatie) in de hoofdklasse, exclusief eventuele kruisfinales voor de nummers 1 en 2 uit elke poule, ongetwijfeld de kleinste en meteen ook de kortste amateurcompetitie die Nederland kent. In een tijdsbestek van amper twee maanden worden de zeven deelnemende clubs per poule geacht hun wedstrijd af te werken. Het maximum van zes wedstrijden geldt overigens alleen voor de mannen en vrouwen in de hoofdklasse, voor wie de competitie komende zaterdag van start gaat.

De poules in de lagere afdelingen tellen in de regel zes en niet zelden slechts vijf teams. De reden ook dat het startschot voor die clubs een week later valt. Verder staan de wedstrijden in de hoofdklasse altijd op zaterdag gepland. De lagere standaardteams spelen hun duels op zondag.

De start van de competitie van vorig jaar kende het nodige oponthoud. De twee weken vertraging had vooral te maken met een halstarrige Koning Winter, die aanvankelijk van geen wijken wilde weten. Met temperaturen rond de twintig graden in het vooruitzicht lijken de omstandigheden bij de aftrap van dit seizoen dan ook een stuk aangenamer en idealer.

Koude Oorlog in het Brabantse land

Debutant in de hoofdklasse bij de mannen is Rozenstein. Het team van captain Robert Frijling komt uit in poule 2 en promoveerde afgelopen seizoen uit de eerste klasse en wisselde stuivertje met de Rijswijkse. De Wassenaarders maken hun debuut op het hoogste platform. Teamcaptain Frijling maakt zich dan ook geen enkele illusies als hij zegt dat de tegenstand in de hoofdklasse van een ongekend hoog niveau is. ,,Het verschil met afgelopen seizoen is, dat we toen min of meer aan onze stand verplicht waren om elke wedstrijd te winnen. Dat is nu anders. Die druk ligt nu bij andere clubs. We proberen als underdog onze puntjes mee te pikken. En of dat nu van de Hilversumsche of Prise d’Eau is, dat is ons om het even.’’ Over de eerste tegenstander, de Eindhovensche, weet Frijling alleen dat het team zich aanzienlijk heeft versterkt met spelers van het vijftig kilometer verderop gelegen Prise d’Eau, de regerend landskampioen uit Tilburg. Een koude oorlog in het Brabantse land. ,,Het belooft dus op alle fronten een boeiende competitie te worden’’, besluit Frijling lachend, die zaterdagmorgen met zijn ploeggenoten in alle vroegte richting Zandvoort afreist. De Kennemer is namelijk gastheer in poule 2. De andere duels zijn; Princenbosch-Hilversumsche, De Hoge Kleij-Prise d’Eau.

Voor de mannen van de Haagsche gaat de competitie een week later van start. Captain Maarten Slootmaekers is met zijn team gastheer van de andere deelnemers uit poule 1. Het programma op de Haagsche is; Noord Nederlandse-Broekpolder, De Pan-Noordwijkse, Houtrak-Almeerderhout. De Koninklijke Haagsche speelt zaterdag 5 april op Houtrak tegen de Noordwijkse.

Schipperen 

Het team van de Haagsche vrouwen is ten opzichte van afgelopen nagenoeg ongewijzigd, al is het voorlopig afhaken van Celine Kortekaas (werk en blessure) toch een behoorlijke aderlating voor de nummer twee uit de poule van vorig seizoen. Ook kan captain Annemiek Dompeling in slechts twee van de zes wedstrijden een beroep doen op Desiré Blaauw (stage in Barcelona), die er overigens zaterdag tegen de Hilversumsche op Toxandria wel bij is. Aan het team van vrouwen 1 is Monique Lembeck toegevoegd, die normaal gesproken in het tweede team speelt. ,,Het is een beetje schipperen dit seizoen’’, erkent Annemiek Dompeling, die toch alle vertrouwen in de komende competitie heeft. ,,Het is zaak zeker in het begin zoveel mogelijk wedstrijden te winnen, dat schept vertrouwen”, laat zij weten. Over de andere ploegen in poule weet Dompeling dat net als bij de mannen het team van de Eindhovensche alle zinnen op de titel heeft gezet. ,,De faciliteiten bij de club zijn echt fantastisch. Om een beetje jaloers op te worden. De verwachtingen zijn daar hoog, maar van de spelers wordt ook het nodige gevraagd. Bij de Haagsche doen we gewoon ons eigen ding. Natuurlijk willen we graag goed presteren. Toch gaat het spelplezier boven alles.”

 

Annemiek Dompeling heeft vertrouwen in het seizoen

Het is schipperen dit seizoen voor Haagsche captain Annemiek Dompeling

 

Voor Dompeling en haar meiden is het zaak dat de eerste speeldag tegen de Hilversumsche goed verloopt. ‘’Een team van over het algemeen oudere speelsters, met een brok aan ervaring. Die zijn niet zo snel van hun stuk te brengen’’, laat de Wassenaarse tot slot weten. Vrouwen 1 staat dit jaar onder leiding van trainer/coach Tammo Murris.

Tekst; André Buurman, Let’s Play Golf,

Beeld; Ronald Speijer

Fotobijschrift; Robert Frijling is teamcaptain van Rozenstein, dat in de hoofdklasse debuteert

 

Eindhovensche, Haagsche, hoofdklasse, NGF Competitie, Rozenstein Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply