Lombardije is meer dan alleen het Lago di Como

27 maart 2012 No Comments

Lombardije is meer dan alleen het Lago di Como

In heel Italië liggen amper driehonderd golfbanen, waarvan 51 in Lombardije, dat liefst tien miljoen inwoners telt. Niet echt dik bezaaid dus. Waar de golfsport in de meeste Europese landen inmiddels tot ongekende populariteit is gestegen, daar wil het in de laars van Europa nog niet echt vlotten.

Niet zo vreemd, want de meeste golfbanen zijn besloten clubs, die ondanks een handjevol leden niet echt zitten te wachten op ‘vreemde snuiters’. Golf in Lombardije is weliswaar niet goedkoop, maar ook weer niet extreem duur. Toch is de sport kennelijk voor de meeste Italianen onbereikbaar en komt het moeilijk los van het imago ‘elitair’.Het noorden van Italïe, met uitzondering van de bekende meren, komt er qua toerisme vergeleken bij het populaire Toscane, wat bekaaid af. Dus is recent een grootscheeps charmeoffensief door de regio Lombardije gestart, een project waarbij ook een aantal golfbanen uit de directe omtrek betrokken is. En zo gebeurde het dat de ‘al eeuwen’ besloten en vooral chique golfclubs heel voorzichtig en nog een beetje schoorvoetend hun deuren voor de (golf)toerist aan het openzetten zijn. LETSPLAYGOLF  keek in de keuken van vier golfbanen in Lombardije, te weten Argaza Golfclub, Gardagolf & Countryclub, Golfclub Menaggio e Cadenabbia en Golfclub Varese.

Golf in Italië, ja hoor, dat kan. Al liggen de banen er niet voor het opscheppen. Want golf in de laars van Europa is nog behoorlijk elitair. Ook in het noorden van het land, Lombardije om precies te zijn, staat golf niet in de top 10 populairste sporten. Dat is ook de reden dat het handjevol golfclubs zijn eigen wetten er op nahoudt. Anders gezegd, besloten en greenfeespelers worden nog net niet van het terrein gejaagd. Maar aan die oude en vooral oubollige traditie, daar lijkt langzaam verandering in te komen, al is de weg onmetelijk lang. Een ding is zeker, Lombardije is meer dan alleen het Lago di Como.

Golfclub Varese

De start van de golfontdekkingsreis door Lombardije begint bij Golfclub Varese in Luvinate, een gehucht van amper 1400 inwoners, dat pal tegen de Zwitserse grens ligt. Het gaat om een van de oudste golfclubs (1897) van Italië, gelegen aan de Via Vittorio Veneto, waar het sinds 1934 is gevestigd. Het clubhuis was ooit een Benedictijnen klooster, dat in de elfde en twaalfde eeuw door Magistri Comanini werd gebouwd en waar de nonnen tot in de vijftiende eeuw hebben gewoond en vooral gebeden. Wil je op golfclub Varese niet voor – onaangename – verrassingen komen te staan, dan is het zaak het maximum van veertien clubs in je golftas te stoppen. Varese is nu eenmaal een veeleisende baan, die vanwege de vele doglegs en soms smalle fairways vooral de beginnende golfer al snel tot wanhoop kunnen drijven. Maar ook de lage handicapper kan zijn/haar lol op. Je moet de baan een paar keer gespeeld hebben om in ieder geval in de buurt van je buffer te blijven.
De golfbaan van Varese ligt op 320 meter hoogte en geen hole is hetzelfde. Dat maakt het parcours ook zo gevarieerd. Met 373 meter (330 voor dames) is hole 16 niet alleen de langste par 4, maar tevens de lastigste. Een – uiteraard – dogleg naar links en de smalle fairway maken het zelfs lastig om een par te spelen. Zaak is om op de fairway te blijven. Dat is ook de reden dat veel clubspelers, door schade en schande wijs geworden, hun driver op deze hole liever in hun tas laten. Greenfeespelers zijn volgens voorzitter Antonio Bulgheroni, in het dagelijks leven directeur van Lindt Chocolaterie, van harte welkom, maar kunnen beter het weekeinde mijden vanwege uitgebreide competities en intens clubleven. Voor greenfee tarieven etc., raadpleeg de website, www.golfclubvarese.com, die helaas alleen in het Italiaans is.

Varese, brede fairways en prachtige vergezichten

Aan ruimte geen gebrek op sommige fairways van Varese

golfclub Varese in Lombardije behoort tot de oudste golfclubs van Italië

Het clubhuis van Varese dateert uit de 11e eeuw en was in die periode een nonnenklooster

 

 

Met 2500 verschillende soorten en rassen bomen krijgt Varese een typisch, maar wel heel apart karakter

Golfclub Varese staat in de wijde omgeving bekend om zijn talrijke en vooral verschillende soorten bomen

Golfclub Varese dateert uit 1897 en behoort tot een van de oudste golfclubs van Italë

Het statige clubhuis van Varese. Let op de oude, oorspronkelijke gewelven.

Golfclub Menaggio e Cadenabbia

De volgende golfstop heet Menaggio e Cadenabbia en ligt een kleine zeventig kilometer ten noordoosten van Varese en aan de westoever van het beroemde Comomeer. En dat betekent mooie panorama’s vanaf de baan. Het parcours is met 5455 meter (par 70) aan de relatief korte kant, dat echter niet wil zeggen dat je de baan met twee vingers in de neus bespeelt. Sterker nog, Menaggio kan zich als een ware obsessie ontpoppen als je je niet aan de lokale spelregels houdt. Er zijn golfers, die alleen al bij het horen van de naam ‘Menaggio’ weer volledig in de stress schieten. Of je houdt van de baan, of je haat hem. En wat dat laatste betreft, vooral de hoge handicappers zullen dit volmondig beamen. Al direct vanaf het eerste teeshot. Zelfs de smalle fairways van Varese zijn breed vergeleken bij die van hier. Een driver zal deze achttien holes dan ook geen overuren maken. Schaam je niet om voor de houten 3 of 5 dan wel gewoon voor een ijzer te kiezen. Dan maar minder ver.

Mennagio en Comomeer lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden

Het Comomeer is vanuit clubhuis Mennagio goed te zien.

Recht op deze baan is een absolute voorwaarde om niet halverwege al met een uitgeputte voorraad ballen te kampen. Maak van je golfdag geen nachtmerrie gaat zeker op voor Menaggio e Cadenabbia. Ben je de eerste acht holes nog redelijk ongeschonden doorgekomen, dan wacht de verraderlijke schoonheid van hole 9, een par 4, stroke-index 1, van 380 meter (dames 30 meter korter) met de meest smalle doorkijk die je je maar kunt voorstellen. De monitor op de teebox van zowel hole 16 als 17 is een unieke vinding voor ieders veiligheid. Door de blinde afslag heb je geen flauw benul of er nog iemand voor je in je schootsveld loopt. De camera op de fairway registreert echter alles feilloos. Dus eerst kijken voor je afslaat!

Greenfeetarieven zul je op de site, www.menaggio.it, niet aantreffen. Dus is het zaak eerst in de telefoon te klimmen of een e-mail te sturen.

Arzaga Golfclub

De par-72 parkbaan van de pas twaalf jaar jonge Arzaga Golfclub heeft een aantal eigenschappen dat typisch kenmerkend is voor de stijl van ontwerper Jack Nicklaus II. Interessant voor alle type spelers, want op alle 18 teeboxes zie je het begin van de fairway, die in de meeste gevallen lekker breed is waardoor je wel af en toe een afzwaaiertje kunt veroorloven. Je bal vind je dan ook wel weer terug, tenzij je in de dichtbegroeide natuurlijke flora of in een van de vijf kunstmatig aangelegde waterpartijen belandt. Dan is het ‘helaas, pindakaas’. Want het water is bij regenachtig weer behoorlijk troebel.

Veel waterpartijen op Arzaga.

Een aantal bunkers heeft wel wat weg van de beruchte potbunkers op St. Andrews

 

De fairways zijn breed op Arzaga. Wie zijn bal in een van de vijf meertjes ziet belanden, heeft pech.

Aan water geen gebrek op Arzaga, liefst vijf – aangelegde – meertjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen blinde holes en dat is wel zo aantrekkelijk als je teeshot niet altijd even recht is. Alle bunkers zijn greenside en een aantal heeft wel wat weg van de beruchte potbunkers op St. Andrews. Naast de 18 holes, par 72 parkbaan, ligt nog een par 36, 9 holes linksbaan, ontworpen door Gary Player, het brein achter veel linkscourses. Arzaga Golfclub hanteert een tarief voor zowel het hoogseizoen (23 juli tot 3 november) als laagseizoen (17 januari tot 23 juli en van 4 november tot en met 31 december).
Kijk op http://www.arzaga-golf-garda.com/ voor meer informatie.

Garda Golf & Countryclub

De laatste in de reeks is Garda Golf & Countryclub, gelegen in Soiano del Lago, ten westen van het Gardameer. Een 27-holes baan over 110 hectare, met drie lussen in de kleuren geel, rood en blauw. Experts beschouwen Garda Golf – de aanleg startte in 1986 – als een van de best gebouwde golfcourses in Italië over de afgelopen tien jaar. Niet voor niets werd er in 1997 en 2006 het Italiaans Open gehouden. Met dank aan de Britse architectenbureaus Cotton, Penninck en Steel & Partners.

In 1997 en 2006 werd op Garda Golf het Italiaans Open gehouden.

Garda Golf & Countryclub ligt in Soiano del Lago, ten westen van het Gardameer.

Garda Golf is het juweeltje van Lombardije

Door de klassieke bouwstijl – okerkleurig – oogt het clubhuis van Garda Golf uit vervlogen jaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnen kan je bijna de sfeer van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw proeven en van de heerlijkste lokale gerechten en wijnen genieten. De baan, die in perfecte conditie verkeert, is in principe het hele jaar bespeelbaar. Ook hier een monitor en wel op hole 7. Deze par 4 is slechts 291 meter lang. Een beetje longhitter kan aardig in de buurt van de green komen. Op http://www.garda-golf.net alle ins en outs over de baan.

____________________________________________________________________________________________

Golfclub Varese staat in de wijde omgeving bekend om zijn talrijke en vooral verschillende soorten bomen. Met dank aan twee vrouwelijke clubleden met een duidelijke passie voor tuinen. Zij waren het die in de loop der jaren vele – ook uitheemse – bomen op en rond de golfbaan een tweede leven schonken. Het resultaat mag er zijn, want met 2500 verschillende soorten en rassen bomen krijgt Varese een typisch, maar wel heel apart karakter. Het onderhoud van de bomen vergt echter veel tijd en vooral geld. Dus bestaat de mogelijkheid sponsor te worden van een of meer bomen, die allemaal keurig geregistreerd en gecatalogiseerd zijn. In de baan herken je ze aan de bordjes met hun Latijnse naam.

____________________________________________________________________________________________

Golfclub Menaggio e Cadenabbia is trots op zijn uitgebreide bibliotheek met de grootste collectie golfpublicaties ter wereld. Er zijn 1200 boeken waarvan 480 geregistreerd in een goed bewaarde catalogus. In 1923 is een grote gift aan boeken gedaan door ene Mr. Tait, waaronder ‘How to Play Golf’ van Henry Vardon en ‘The Rules of Golf’ van Norman Locyer. Uiteraard ontbreekt Agatha Christies ‘Murder on the Links’ niet in de bibliotheek. Uniek is ook de inrichting van het herentoilet. Alles tot handicap 10 is het recht voorbehouden om in het eerste urinoir te plassen. Handicap 11 tot 25 moet het doen met de middelste waterplaats. Urinoir nummer drie, vanaf handicap 25 en overige zuiplappen, blijkt het drukst bezocht.

____________________________________________________________________________________________

 

Tekst en fotografie; André Buurman, Let’s Play Golf

 

elitair, Europese Tour, golfbanen, Italië, Letsplaygolf Europa, Reizen

Comments are closed.