De harde feiten van dag 1 van het KLM Open

14 september 2017 No Comments

De harde feiten van dag 1 van het KLM Open

Met een score van +4 (rondje 75) moest Joost Luiten op de eerste dag van het KLM Open ervaren dat de vorm er nog altijd niet is. Het toernooi op The Dutch werd overigens vanwege de overvloedige regenval in de middag stilgelegd en wordt vrijdagmorgen vroeg hervat. Het zijn de harde feiten van dag 1 van het KLM Open.

De ogen waren zelden eerder zo fel gericht op Joost Luiten als in de afgelopen jaren. De titelverdediger van het KLM Open kampt met een mindere periode (een vormcrisis lijkt wat zwaar aangezet, maar het heeft er wel alle symptomen van). Met een goed resultaat zou wellicht weer de weg naar boven worden gevonden.

De Bleiswijker had alle criticasters letterlijk te kijk kunnen zetten als hij op dag 1 van het KLM Open direct een stevige score had neergezet. Vooralsnog lijken diezelfde criticasters het gelijk aan hun zijde te krijgen. Want Neerlands beste golfer ooit kende niet eerder een zo dramatische start op de Europese Tour. Vier bogeys op rij. Ga er maar aanstaan. Dan kan je op de tee-box van hole 5 alleen maar vurig hopen en bidden dat niet nummer vijf op de kaart moet worden bijgeschreven. De schade bleef uiteindelijk beperkt, al mag je met een 75 (+4) natuurlijk niet spreken van enig herstel, dan wel een stabiele ronde.

Het moet morgen, vrijdag 15 september, in ieder geval beter. De barre weersomstandigheden, waar overigens iedereen deze dag last van had en met name de spelers die na het middaguur startten, kunnen op de tweede dag geen excuus meer zijn voor opnieuw een plusscore. Want het belooft deze vrijdag vergeleken met vandaag met hier en daar een bui een stuk aangenamer te worden.

Xavier Ruiz Fonhof kende een zware dag op het KLM Open

Xavier Ruiz Fonhof kende een zware dag op het KLM Open

Waar Luiten wellicht nog enig uitzicht heeft om de cut te halen, voor Xavier Ruiz Fonhof lijkt het weekeinde op het KLM Open al na één dag een brug te ver. De Hagenaar had het zwaar getuige de zeven bogeys en liefst vier double-bogeys. Geen ronde om trots op te zijn, al vergoedde de drie birdies het leed nog enigszins. Voor Ruiz Fonhof lijkt ook zijn tweede optreden in het KLM Open na 2013 opnieuw voortijdig te stranden. Terwijl de professional van Golfclub IJsselweide zo zijn zinnen had gezet de cut te halen.

 

Geen vrolijk nieuws uit het Nederlandse kamp dan vanaf The Dutch? Natuurlijk wel. Wat te denken van ‘good-old’ Maarten Lafeber. Met een -3 voegde de bondscoach en voormalig winnaar van het Dutch Open zich zichtbaar gemakkelijk in de top 5 van het klassement, dat wordt aangevoerd door Bernd Wiesberger en Richard Finch (beiden -5).

En wat te denken van Max Albertus. Op de valreep werd de Ossenaar aan het deelnemersveld toegevoegd nadat de Fransman Victor Dubuisson zich gisteravond had afgemeld. De Brabander ging rond in 69, twee onder par. Een sterk begin van de pas jonge pro, die vrijdag opnieuw kan bewijzen dat hij terecht van toernooidirecteur Daan Slooter een wildcard kreeg.

Darius van Driel verkoos een toernooi op de Challenge Tour boven het KLM Open. Reden, punten sprokkelen om zo hoog mogelijk op de order of merit van 2017 te eindigen. Met wie weet een plek in de top 15 (rechtstreekse promotie naar de Europese Tour), desnoods bij de eerste 45 van het klassement, wat directe plaatsing voor de finale van de Qualifying School inhoudt. Een gedeelde derde plaats in Ierland na dag 1 ziet er vooralsnog hoopvol uit voor de Hagenaar.

Tekst; André Buurman – Beeld; privé archief Ruiz Fonhof

Xavier Ruiz Fonhof Europese Tour

Leave a Reply