Ontknoping golfcompetitie hoofdklasse op Lage Vuursche

22 mei 2018 No Comments

Ontknoping golfcompetitie hoofdklasse op Lage Vuursche

Alle ogen zijn komend weekeinde gericht op de kruisfinales van de hoofdklasse. De ontknoping van een golfcompetitie, die voor de heren als ‘knotsgek’ de geschiedenis ingaat en bij de dames net als de meeste eerdere jaargangen, namelijk ‘ronduit saai’.

Om met de laatste categorie te beginnen. Het mag geen verrassing heten dat De Haagsche, Eindhovensche, Noordwijkse en De Pan komende zaterdag aan de halve kruisfinales beginnen op de Lage Vuursche. De onderlinge krachtsverhoudingen in de dames hoofdklasse zijn net als alle voorgaande jaren te groot om er een spannende competitie van te maken. De reden ook dat de NGF naar verwacht de komende maanden met een nieuwe competitieformule komt om het damesgolf op het hoogste niveau een stuk attractiever te maken.

Memorabele

Terug naar de aanloop van de kruisfinales, waar de nummer twee uit poule D2, de Haagsche, het moet opnemen tegen de poulewinnaar van D1, de Noordwijkse. De Wassenaarse dames, die in de reguliere competitie alleen van de Eindhovensche verloren, zijn gebrand om op de Lage Vuursche na zes jaar weer de titel te grijpen. Saillant detail, dat gebeurde in 2012 ook op dezelfde golfbaan in Den Dolder.

Van het team van toen is alleen Annemiek Dompeling nog over. Terugblikkend op die memorabele finaledag zegt zij: ‘We hadden toen zeker niet het sterkste team, dat maakte het ook zo bijzonder dat wij aan het eind met de beker stonden. Het was wat je noemt een zinderende finale, waar uiteindelijk Lotte Voermans de beslissende putt op de 18ehole maakte. De ontlading toen, echt waanzinnig.’

Annemiek Dompeling, captain van Dames 1 Haagsche

Annemiek Dompeling, captain van Dames 1 Haagsche (foto Ronald Mooiman/Haagse Topsport)

De captain van de Haagsche beseft duvelsgoed dat successen uit het verleden……. ‘Dat hebben we vorig jaar aan den lijve ondervonden. We verloren de finale van De Pan, op papier ook een sterke tegenstander. Na de foursomes keken we weliswaar tegen een 4-2 achterstand aan, maar in het begin van de singlepartijen stonden we bijna allemaal op voorsprong. En toch ging het mis. Dan is de teleurstelling natuurlijk groot na afloop, omdat je er eigenlijk heel dicht bij was.’

In alle rust

Aan een voorspelling waagt de inwoonster van Voorschoten zich niet. ‘Eigenlijk begint met de kruisfinales de competitie pas écht. De vier teams ontlopen elkaar niet of nauwelijks. Dus is de vorm van de dag belangrijk. We hebben ons na de laatste competitiewedstrijd op Bevrijdingsdag in alle rust voorbereid. Zowel speltechnisch als mentaal. Je eigen spel spelen straks en niet op je tegenstander letten. Er zullen net als afgelopen jaar ongetwijfeld veel leden van de Haagsche aanwezig zijn. Ook het team van Heren 1. Ondanks degradatie uit de hoofdklasse. Dat is echt top en ook weer typisch Haagsche, dat 125 jaar bestaat. Een landskampioenschap zou natuurlijk een mooi cadeautje zijn voor de club.’

De andere halve finale gaat tussen Eindhovensche en De Pan. De laatste is de titelhouder.

Bij de heren vielen de meeste beslissingen pas op de laatste competitiedag. Vreugde, teleurstellingen, maar ook verdriet lagen op die 5e mei heel dicht bij elkaar. Vreugde bij teams als de Noord Nederlandse en Broekpolder en poule H1 en Houtrak en Noordwijkse in de tweede afdeling. Wat de eerste twee betreft, dat mag natuurlijk dé ultieme verrassing van de competitie worden genoemd. Broekpolder haalde in 2014 voor het laatst de kruisfinales om er vervolgens op de zaterdag kansloos af te gaan tegen een toen nog toonaangevende Eindhovensche. De jaren die volgenden moesten de Vlaardingers zich schikken in de rol van ‘grijze muis’. De Noord Nederlandse staat voor het eerst in de geschiedenis in de kruisfinale.

Vege lijf

Teleurstellingen waren er uiteraard ook. Wat te denken van De Goyer en Hoge Kleij, vorig jaar nog doorgedrongen tot kruisfinales en waar de debuterende ploeg uit Amersfoort het tot de finale schopte en daar verloor van Houtrak. En dan tot slot het verdriet van de Haagsche, dat niet in staat bleek het vege lijf te redden en voor het eerst in de clubgeschiedenis uit de top van het amateurgolf kukelde. Zo spannend was het in de herencompetitie, dat zelfs regerend kampioen Houtrak zich pas op de slotdag verzekerde van een finaleplek.

De duels in de halve kruisfinales zijn; Broekpolder-Noordwijkse en Noord Nederlands-Houtrak

 

Tekst; André Buurman

Beeld (Annemiek Dompeling); Ronald Mooiman, (Lage Vuursche); Lage Vuursche

Dompeling, Haagsche, Houtrak, Lage Vuursche Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply