Het primaire doel, de kruisfinales, bereikt!

7 mei 2017 No Comments

Het primaire doel, de kruisfinales, bereikt!

Het eerste doel, het halen van de kruisfinale, is bereikt. Zowel de Dames als de Heren van de Haagsche klaarden de klus officieel op de laatste competitiedag, al stonden met name de vrouwen vorige week al met anderhalf been in de eindronde.

Voor beide teams staat vanaf vandaag nog maar op één ding centraal, het weekeinde van 20 en 21 mei op De Gelpenberg. Over twee weken dus, waar de afgelopen maanden keihard naar toe is gewerkt. De kruisfinales, waar golfminnend Nederland elk jaar weer reikhalzend naar uitkijkt en met een landstitel als inzet.

Poulewinnaar, Heren 1 van de Haagsche

Poulewinnaar, Heren 1 van de Haagsche

Voor de Heren was het zaterdag zaak geen averij op te lopen tegen het al veilige Noord Nederlandse. Weliswaar in de wetenschap dat in het onderlinge duel tussen De Pan en de Goyer punten gemorst zouden worden, toch mocht de brigade van Maarten Slootmaekers geen enkel risico lopen. En dat deed het ook niet, want na een 6-0 lunchstand, prijkte na de singles een 16-2 eindstand in het voordeel van de Wassenaarders op het scorebord. Geen vuiltje aan de lucht dus, al was op dat moment wel de vraag hoe koploper De Pan het er van af zou brengen. De Goyer, met een gelijk aantal punten met de Haagsche en De Pan, derde op de ranglijst, maar met een minder positief doelsaldo, moest sowieso winnen om een plek in de kruisfinales af te dwingen. En de ploeg uit Eemnes flikte het ook, zelfs met verve, gelet op de 13-5 winst. En dat ondanks een roerige voorbije week, waarvan de littekens nog deels zichtbaar en ook voelbaar waren. De Goyer dus in de kruisfinale, De Pan met lege handen, na een seizoen lang bovenaan te hebben gestaan. Zuur dus voor het team dat wordt getraind door John Bleys. De Haagsche tikte door het verlies van De Pan nu zelfs als eerste af in hun poule.

Geklopt

Omdat de Hoge Kleij als winnaar van poule 1 voor het eerst in de historie de kruisfinales bereikte, staat het in de halve finale tegenover de Goyer. De Haagsche treft op zaterdag 20 mei Houtrak.

Voor Rozenstein was het doek al gevallen, maar het was de ploeg niet gegeven om net als in 2014 ook maar één partij in deze competitie te winnen. Ook de laatste wedstrijd tegen de Noordwijkse ging verloren. Captain Robert Frijling hierover: ‘De 13-5 lijkt een heftig verlies, maar halverwege de singles leek het er zelfs op dat we zouden gaan winnen. Na negen holes stonden drie partijen flink UP en twee All Square. Slordige foutjes daarna van onze kant, maar ook sterk spel van de Noordwijkse zorgden voor de ommekeer en werden we op hole 17 en 18 toch nog geklopt. Toch gaan we met een goed gevoel terug naar de eerste klasse.’

Myrte Eikenaar verloor samen met Anouk Sohier haar foursomepartij

Myrte Eikenaar verloor samen met Anouk Sohier haar foursomepartij

De Dames van de Haagsche stonden vooraf eigenlijk al met anderhalf been in de finale. Een tweede plek achter De Pan, het maximale haalbare, lag min of meer voor het oprapen, zeker in de wetenschap dat het bij tegenstander Wouwse Plantage nergens meer om ging. De 16-2 winst doet vermoeden dat Wassenaarders snel klaar waren met de Brabantse meiden. Maar zoals captain Annemiek Dompeling vooraf al had voorspeld, een steady team deze Wouwse, dat zich niet zomaar gewonnen gaf. Bij twee singleduels viel de beslissing pas op de 17e hole en ’s morgens moesten Anouk Sohier en Myrte Eikenaar als enigen hun foursomepartij inleveren.

Moeizaam

Annemiek Dompeling: ‘Het begin was wat moeizaam vandaag, maar het voornaamste doel, het halen van de kruisfinales is bereikt. We hebben daar vanaf het begin van de competitie ook in geloofd. Dit team is tot veel in staat en wordt met de week beter. We gaan ons de komende twee weken in alle rust voorbereiden op dat weekend.’

Ook de seniorenteams van Dames 1 en 2 en Heren 1 van de Haagsche staan in de kruisfinales. De vrouwen spelen 18 en 19 mei op ’t Sybrook tegen respectievelijk de Hilversumsche en Broekpolder. De mannen senioren komen dezelfde dagen op de Amsterdamse in actie tegen de Eindhovensche.

 

Tekst: André Buurman. Beeld; Myrte Eikenaar (front) en André Buurman

 

De Pan, Gelpenberg, Goyer, Haagsche Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply