Regio Porto en Noord-Portugal; golf en nog veel meer!

20 mei 2015 No Comments

Regio Porto en Noord-Portugal; golf en nog veel meer!

De Portugese Algarve is bij veel Nederlanders een populaire golfbestemming. Maar wie behalve golf ook nog oog heeft voor natuur, cultuur en een lange, rijke historie, komt in de omgeving van Porto en het noorden van Portugal dubbel aan zijn trekken.

Natuurlijk is de Algarve nog altijd hét golfoord van de Portugese zuidkust. Maar Portugal zou je hevig tekort doen als je er alleen naar toegaat om te golfen. Want wanneer je golf wilt afwisselen met al het schoons dat met name de regio Porto en het noorden van het land te bieden heeft, dan kom je niet alleen ogen, maar meer nog uren en zelfs dagen te kort om de streek goed te ontdekken.

We beginnen met de vijf golfbanen, die LetsPlayGolf en Fore Magazine op uitnodiging van ‘Turis mode Portugal’ bezocht en deels ook speelden. Na een uiterst kort nachtje start de trip op Oporto Golf Club in het plaatsje Espinho. Voor spelen op deze oudste golfclub (1890) van het gehele Iberisch schiereiland is helaas geen tijd. Dus blijft het bij een paar snelle kiekjes, twee wakker-makende espresso’s in het monumentale clubhuis, dat volhangt met schilderijen met portretten van mannen uit lang vervlogen jaren en trofeeën met elk zijn eigen verhaal. Een chique bedoening daar dat Oporto Golf Club, dat relatief veel, voornamelijk Engelse, leden telt. Een greenfee op deze betrekkelijk vlakke baan kost afhankelijk van dag en seizoen tussen de 60 en 75 euro. Op www.oportogolfclub.com kom je nog veel meer te weten over deze 125 jaar oude golfclub.

Invloed van wind en zee op de linkscourse van Estela Golf

Estela Golf is een echte linkscourse. Foto LetsPlayGolf

 

 

 

Estala Golf, op weg naar de 9e hole

De beroemde brug op Estela Golf. Foto LetsPlayGolf

 

 

 

 

 

 

 

De golfclubs mogen dus eindelijk uit de tas op Estela Golf. Een heerlijke linksbaan, direct aan de Atlantische kust en afgescheiden door een smalle duinenrij en strand. Ook al is het windstil, waaien doet het altijd op Estela Golf. Zelfs dan is het niet altijd makkelijk je bal buiten de duinenrij te houden. Land je daar, dan ben je in negen van de tien gevallen out-of-bounds, zelfs als je je bal nog kan terugvinden. Het Portugees Open deed sinds het in 1973 deel uitmaakt van de Europese Tour één keer Estela Golf aan en wel in 1991. Met de Engelsman Steven Richardson op het hoogste platform. Estela is niet goedkoop, maar voor 75 euro speel je niet alleen op een geweldige golfbaan, het uitzicht keer op keer over de oceaan en de rijke flora en fauna om je heen maken het rondje dubbel en dwars waard. Kijk voor tarieven e.d. op www.estelagolf.pt

 

Axis golf, de moeite en prijs meer dan waard

Hole 12 van Axis golf ligt in het vlakkere parkgedeelte van de baan. (foto Axis Golf)

Hole 4 op Axis Golf

Een buggy op de heuvelachtige eerste negen op Axis Golf is geen overbodige luxe. (Foto Axis Golf)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlak bij het historische stadje Ponte de Lima, met zijn eeuwenoude Romeinse brug, ligt de gelijknamige Axis Golfe. Een fikse conditietest, zeker wat de eerste negen holes aangaat, want zelfs een buggy komt af en toe met moeite de fikse heuvels op. Wie lopen wil, doet er goed aan om van tevoren thuis een paar uurtjes per week in de sportschool door te brengen. De Lima Vallei waar de 18 holes grotendeels in verscholen liggen, biedt op sommige plekken fantastische vergezichten. Zijn de eerste negen, met een lange par 5 van 621 meter, behoorlijk heuvelachtig, na de turn kom je in rustiger vaarwater terecht. Een vlakke parkbaan met her en der een verfrissende ven, maar daarom niet minder fraai. 55 euro wordt voor een greenfee gevraagd en dat vinden we een ‘koopje’. www.axishoteisgolfe.com maakt je verder wegwijs.

Golf Amarante

Het imposante en gerenoveerde hotel van Golf Vidago Palace Golf Course (Foto LetsPlayGolf)

Hebben we het mooiste voor het laatste bewaard? Dat is eigenlijk aan iedereen zelf om te oordelen. Wel is Vidago Palace Golf Course met het aangrenzende tot hotel verbouwde paleis een absolute belevenis. Het Vidago Palace Hotel werd een aantal jaar geleden volledig gerenoveerd en dat heeft met de nodige subsidies her en der een nodige duit gekost. Het resultaat mag er zijn. Koning Dom Carlos I van Portugal gaf aan het begin van de 20ste eeuw opdracht het paleis te bouwen, ooit met de bedoeling er te gaan wonen. Helaas voor zijne majesteit en zijn gevolg, het zou er nooit van komen. Een paar opstandige republikeinen namelijk schoot de vorst en diens oudste zoon in 1908 in Lissabon in zijn koets dood. Einde oefening en een paar jaar later ook einde monarchie van Portugal.

 

Hole 17 ovan Golf Amarante

Hole 17 van Golf Vidago is een plaatje. Foto LetsPlayGolf.

Uniek mag je de parkbaan van Vidago gerust noemen met hole 17 als absolute blikvanger. Een 525 meter lange par 5 met uitzicht op hotel en de omgeving van Vidago. Daar mag je gerust op de tee-box even van genieten. Een greenfee varieert tussen de 40 en 75 euro en alle informatie over hotel en golfbaan op www.vidagopalace.com

 

Golf Amarante in Noord-Portugal

Golf Amarante is niet lang, maar daagt de golfer graag uit. Foto LetsPlayGolf

Last but not least ligt op nog geen zestig kilometer van Porto Golf de Amarante dat zijn naam ontleent aan het dorpje Amarante, dat bij toeristen vooral in trek is vanwege middeleeuwse kerk. Omdat het vliegtuig op Porto wacht, blijft het bij ‘kijken’ naar de baan vanaf het terras van het clubhuis. Maar de eerste indruk is prima, al is Amarante (1997) met zijn 5030 meter wat aan de korte kant. De langste par 5 kom je direct op hole 1 tegen. 495 meter backtee. Voor rond de 50 euro boek je een greenfee. Alle informatie op www.golfdeamarante.com.

En als je toevallig geen zin hebt om te gaan golfen – die schaarse momenten bestaan echt – dan ben je een paar dagen cultuur snuiven min of meer aan je stand verplicht. Omdat we in Porto landden, beginnen we uiteraard in de stad, die naar onze mening veel meer aandacht verdient dan het doorgaans krijgt. Minder groot dan de hoofdstad Lissabon en door de Romeinen al genoemd als Portus Cale. De havenstad gaat dus al heel wat jaartjes mee, onderging nog een aantal keer een naamsverandering waaronder ‘Portucale’ waar uiteindelijk het land Portugal de naam aan te danken heeft.

Het historische stadje Guimãraes

Guimãraes was lange tijd de hoofdstad van Portugal. Foto LetsPlayGolf

 

Póvoa-de-Varzim is een oud vissersplaatsje

Póvoa-de-Varzim ontwaakt in de zomermaanden als een half miljoen toeristen de vissersplaats bezoekt.Foto LetsPlayGolf

 

 

 

 

 

 

 

 

Porto mist het hautaine van Lissabon en straalt enorm veel warmte uit. Niet alleen aan de haven met zijn talloze visrestaurantjes, maar meer nog in het aloude Ribeira, een historische wijk aan de oever van de rivier de Douro, kan je uren doorbrengen zonder je ook maar één moment te vervelen. Ribeira staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

En wie Porto zegt, zegt de fameuze portwijn, die in alle uithoeken van de wereld bekend is. Porto, in 2001 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, werkt ook hard zijn toekomst zonder het authentieke karakter te verliezen. Uitwaaien kan je aan de lange en soms ruige ‘Costa Verde’ met als trekpleister het vissersdorp Paváo de Varzim, dat in de zomermaanden vooral door Portugese toeristen wordt ‘geannexeerd’. Wind- en kitesurfers komen hier dankzij de woeste branding prima aan hun trekken. Mocht je nog tijd over hebben, dan is de voormalige hoofdstad van Portugal, Guimãraes, een aanrader. Een oude burcht met zijn 36 schoorstenen uit de negende eeuw en het uit de 16e eeuw stammende Paço dos Duques de Bragança.

 

Porto, Ribeira

Het oude centrum van Ribiera in Porto staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Foto; https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

 

Met Tap vlieg je van Amsterdam naar Porto in iets meer dan twee uur. Informatie over de region Porto en het noorden van Portugal, kijk op; https://www.facebook.com/pages/Porto-Golf-Destination/187209418153254?ref=hl  en www.portocvb.com en www.flytap.com en www.visitportugal.com, www.portugalgolfmembership.com

 

3d- golf, dé Golfvakantie Specialist voor mooie arrangementen naar deze verrassende bestemming!                                     Turismo de Portugal logo

Dé Golfvakantie Specialist!                                                                                  Het complete vakantieland!

 

 

Tekst; André Buurman 

André Buurman is hoofdredacteur van LetsPlayGolf

 

 

golfbanen, Guimaraes, Noord-Portugal, Ponte de LIma, Porto Europa, Reizen

Leave a Reply