Roep invoering Topklasse wordt met de week groter

29 april 2018 No Comments

Roep invoering Topklasse wordt met de week groter

Met nog één speelronde te gaan zijn nog niet alle beslissingen in de hoofdklasse gevallen. Was de spanning bij de dames er eigenlijk al snel af, de ontknoping daarentegen bij de Heren mag je zonder overdrijven ‘zinderend’ noemen. De roep om invoering van een Topklasse bij de dames wordt overigens met de week sterker.

In tegenstelling tot de voorbije weken bijt het ‘zwakke’ geslacht in dit in populariteit sterk groeiende feuilleton deze keer het spits af met de topper in poule D2 tussen de Haagsche en de Eindhovensche. Twee teams, die vooraf al min of meer zeker waren van een plek in de kruisfinales, tenzij… Maar dat ‘tenzij’ bleef de voorbij weken als verwacht uit en dus stonden beide formaties op deze laatste zaterdag nog zonder puntverlies tegen over elkaar op de Hilversumsche. Ook de verliezer was sowieso al zo goed als zeker van een plek in de eindronde, dus was de inzet weliswaar nét geen formaliteit, maar meer wie zich uiteindelijk tot poulewinnaar mocht kronen en straks over een maand de degens met de nummer twee uit de andere poule mag kruisen. Daar meer over volgende week als De Noordwijkse en De Pan, beide ook reeds geplaatst voor de eindronde, het onderling mogen uitvechten wie als de nummer één naar de Lage Vuursche mag afreizen.

Captain Annemiek Dompeling

Een grieperige captain Annemiek Dompeling

Om een lang verhaal kort te maken, de Eindhovensche won met het kleinst mogelijke verschil van 10-8 van de Haagsche dames. Bij de lunch leidde de nationaal kampioen van 2014 al met 4-2. Alleen Annemiek Dompeling en Anouk Sohier wonnen namens de Wassenaarders hun foursome. Na de maaltijd hielden de partijen elkaar met elk drie gewonnen partijen goed in evenwicht. De eerste, echte krachtmeting in de poule van het seizoen, die voor de Haagsche dus niet goed afliep. Toch had de grieperige en dus alles behalve okselfrisse Annemiek Dompeling, tot vrijdag nog een twijfelgeval of ze wel zou kunnen spelen, wel een verklaring voor de nederlaag. ‘Tegen dit soort tegenstanders, waar je echt tot de bodem wilt gaan, zijn we meer met het spel van de ander dan met dat van onszelf bezig. Daar zullen we in de komende weken en met de kruisfinales in het vooruitzicht nog hard aan moeten sleutelen.’ Komende zaterdag wacht de Wassenaarse captain met haar team de Rosendaelsche op de Sallandsche als laatste tegenstander van de reguliere competitie. Houtrak-Princenbosch en Eindhovensche-Hilversumsche zijn de andere twee duels. Alleen Houtrak en Princenbosch zijn zeker van nog een jaartje hoofdklasse. Van het trio Hilversumsche, Sallandsche (gastvrouw en dus al uitgespeeld) en de Rosendaelsche zullen er twee moeten degraderen.

 

Is de strijd boven in poule D2 gestreden, dat geldt ook voor de collega’s uit D1, waar De Pan (met 0-18 geen partij voor de Wouwse Plantage) en Noordwijkse (6-12 op Noord Nederlandse) de diensten uitmaakten. Als gezegd, komende zaterdag mogen de twee het onderling uitvechten wie op 26 mei de tegenstander van of de Haagsche dan wel de Eindhovensche wordt. En omdat in Broekpolder en Zeewolde de twee enige degradanten ook al bekend zijn, gaat de nimmer spannende competitie in poule D1 uit als de bekende nachtkaars.

@LetsPlayGolf

Heren 1 van de Haagsche was zaterdag gastheer op de eigen course.

Over naar de heren, waar de verrassingen afgelopen zaterdag niet van de lucht waren. Met als gevolg dat komende zaterdag, Bevrijdingsdag, pas de laatste beslissingen zullen vallen. Het kan nog alle kanten op, zeker in poule H2, waar Houtrak goede zaken had kunnen doen richting eindronde. Met de nadruk op ‘had’, want de regerend kampioen was op de Haagsche niet in goeden doen. Bij de lunch keek het tegen De Pan al tegen een 6-0 achterstand aan om uiteindelijk met 12-6 het onderspit te delven. Een fikse tegenvaller derhalve. De ploeg uit Bosch en Duin daarentegen kwam door de winst niet alleen in punten, ook in doelsaldo gelijk met Houtrak en heeft nog alle uitzicht op een plek in de kruisfinales. Voorwaarde is wel dat zaterdag van de Haagsche wordt gewonnen. Maar datzelfde de Haagsche, nog altijd niet veilig, heeft door de winst van De Pan en ook door de zege van Princenbosch (8-10 op Grevelingenhout) plotseling zelf ook nog een theoretische kans op een retourtje Lage Vuursche. Winst met ruime cijfers op De Pan is dan wel vereist en tegelijkertijd zal Houtrak dik moeten verliezen van poulewinnaar Noordwijkse. Princenbosch treft het inmiddels gedegradeerde Merwelanden op Grevelingenhout. Samenvattend, er is zowel nog één plek in de kruisfinale als een degradatieticket in de aanbieding. Wie het weet, mag het zeggen.

 

En dat geldt ook voor poule H1 waar ook lang nog niet alle kaarten zijn geschud. Gastheer de Noord Nederlandse zag tot groot genoegen de naast belagers Goyer (8-10 tegen de Hilversumsche) en De Hoge Kleij (7-11 tegen Broekpolder) onverwacht verliezen. Een blik op de ranglijst leert dat de Noord Nederlandse de beste papieren voor de nacompetitie heeft. Winnen in de laatste wedstrijd tegen het reeds gedegradeerde Prise d’Eau is dan voldoende. Wie de formatie uit het Groningse Glimmen volgt, dat wordt nog een behoorlijke puzzel. Goyer staat nog altijd tweede met 7 uit 6 en is inmiddels uitgespeeld. Broekpolder, derde met 7 uit 5 kan bij winst op Hilversumsche over Goyer heengaan. Dat geldt ook voor De Hoge Kleij (6 uit 5), de tegenstander van de Eindhovensche, dat bij verlies het kind van de rekening wordt. En dat is meer dan zuur voor een team, dat twee jaar geleden nog tot landskampioen werd gekroond.

Het kan verkeren, ook in golfland.

Topklasse

Tot slot een resumé.

Na het voorbije weekeinde wordt de roep om invoering van een Topklasse met de zeven beste teams van het land bij – in eerste instantie – de dames almaar sterker. Voorstanders zijn er genoeg, maar er zullen ook belangengroepen zijn die zich om ongetwijfeld moverende reden niet in het nieuwe concept als een Topklasse kunnen vinden. Een uitdaging derhalve voor de NGF om na de kruisfinales de juiste partijen aan tafel te krijgen en daar met de nodige overtuigingskracht het handjevol tegenstanders proberen te overtuigen dat de invoering van een Topklasse slechts één doel dient. Namelijk het amateurgolf in Nederland naar een hoger plan tillen. Daar zal het eventuele individuele of clubbelang ondergeschikt aan moeten worden gemaakt. Geen eenvoudige klus. Maar wie het beste voor heeft met het Nederlandse golf zal beamen dat vooral de huidige damescompetitie eigenlijk een aanfluiting is en in niets bijdraagt aan het beter maken van onder andere de individuele golfer. Wanneer we als natie op het internationale golfplatform willen profileren – iets wat we al jaren hopen en vooral roepen – en jezelf als golfland een keer écht serieus wil nemen, dan zal het roer drastisch om moeten.

Tekst en beeld; André Buurman

Haagsche, NGF, Topklasse Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply