Strijd competitie hoofdklasse brandt weer los

23 maart 2017 No Comments

Strijd competitie hoofdklasse brandt weer los

De hoofdklasse van de NGF-competitie gaat zaterdag 25 maart gaat weer van start. Drie clubs uit de regio komen op het hoogste niveau uit. Hoe schatten de captains hun kansen in?

Na twee seizoenen van afwezigheid is Rozenstein weer terug in de top van het amateurgolf. De Wassenaarders promoveerden afgelopen jaar via de bekende kruisfinales en mogen zich vanaf komende zaterdag weer meten met de gevestigde orde. In 2014 maakte de formatie van captain Robert Frijling een weinig succesvol debuut in de hoofdklasse. Alle zes duels gingen verloren en dus degradeerde het zestal weer roemloos naar de eerste klasse. Maar Frijling en zijn teamgenoten knokten zich weer terug en staan nu voor de ultieme uitdaging het verblijf in de hoofdklasse niet opnieuw in een teleurstelling te laten uitdraaien. In het AD/Haagsche Courant zegt Frijling in een interview dat Rozenstein ten opzichte van drie jaar geleden sterker is geworden. Maar ook hij weet dat de tegenstand net als in 2014 loodzwaar is. Geen illusies, handhaving lijkt het parool te zijn voor de Wassenaarders.

 

 Robert Frijling, captain Heren I Rozenstein © Ronald Speijer


Robert Frijling, captain Heren I Rozenstein
© Ronald Speijer

Bij ‘buurman’ De Haagsche, die in dezelfde poule als Rozenstein is ingedeeld, is ten opzichte van vorig seizoen het een en ander veranderd. Ricky Sanders combineert aan de andere kant van de oceaan studie en golf in Indian Hills en heeft inmiddels zijn eerste golftoernooi daar gewonnen. Daarentegen is Koen Rutten weer terug in Heren 1 en moet Quint Koppers voorlopig genoegen nemen met een plek op het tweede plan. Ook voor Victor van Doorn is een vaste plaats in het eerste team ingeruimd. Bij tijdelijke afwezigheid van captain Maarten Slootmaekers (zakenreis), laat speler Nick Nolte (veertiende seizoen inmiddels) weten dat het doel als altijd de kruisfinale (‘en winnen ervan’) is.

Koen Rutten Haagsche is weer terug in Heren 1 - foto LetsPlayGolf

Koen Rutten Haagsche is weer terug in Heren 1

Afgelopen seizoen moesten de mannen, na een overigens zinderende halve eindstrijd, uiteindelijk in de finale met 11-7 buigen voor de Eindhovensche. Nolte: ,,Er zijn nogal wat mutaties geweest bij clubs als de Noordwijkse en Eindhovensche. Dragende spelers, die gekozen hebben om fulltime te gaan golfen. Het is dus lastig in te schatten hoe sterk de teams zijn nu. Van promovendus De Goyer weet ik dat het een aantal goede spelers heeft aangetrokken. We zullen van onze eigen kracht uit moeten gaan. We beginnen zaterdag de competitie als gastheer. En dat vind ik zeker geen nadeel.’’

De Wassenaarse Derby tussen Rozenstein en de Haagsche is op 29 april op De Pan. De duels in poule II van de hoofdklasse van zaterdag 25 maart op de Haagsche zijn:

Noord Nederlandse-Noordwijkse, Rozenstein-De Goyer, De Pan-Almeerderhout.

 

Annemiek Dompeling, captain van Dames 1

Annemiek Dompeling, captain van Dames 1

Dames 1 van de Haagsche heeft zich dit seizoen aanzienlijk versterkt. De overstap van Myrte Eikenaar, jarenlang een vaste waarde van concurrent de Noordwijkse, zorgde voor de nodige verbazing in de golfwereld. De komst naar de Haagsche van trainer/coach Mike Yarnold afgelopen zomer was voor Eikenaar misschien wel de belangrijkste reden om de duinen van Noordwijk te verruilen voor die van Wassenaar. ,,Mike en ik kennen elkaar door en door. Hij is al jaren mijn coach’’, lichtte de Haagse eerder in het AD/Haagsche Courant toe. Ook de relatief lange reistijden van Den Haag naar Noordwijk begon de 31-jarige en tevens oudste en meest ervaren speelster van het team op een gegeven moment op te breken. ,,Ik woon bijna om de hoek van de Haagsche.’’ De andere twee nieuwelingen zijn Carlijn de Graaf (van Zeewolde) en Anouk Sohier, die afgelopen seizoen nog voor Princenbosch uitkwam.

Captain Annemiek Dompeling noemt de komst van het drietal een absolute aanwinst voor het team. ,,De onderlinge sfeer is niet alleen goed, ook de wil om dit seizoen voor het aller hoogste te gaan, was al vanaf de eerste dag dat we samen waren aanwezig. Zonder de anderen tekort te doen, is Myrte met haar ervaring erg belangrijk. Afgelopen week hebben we de laatste testmatch, ook wel bekend als de ‘thermometer’, gewonnen. Natuurlijk, niet alle teams in de hoofdklasse waren aanwezig op de Pan en aantal ook nog niet op oorlogssterkte. Maar die overwinning geeft wel veel vertrouwen voor de komende weken. Ik ga zeker niet roepen dat wij nu dé favoriet voor de landstitel zijn, maar we gaan er alles aan doen om het succes van 2012 te herhalen. Als ik daar nog aan terugdenk, die laatste, beslissende putt in de kruisfinale tegen de Noordwijkse. Wat een feest, wat een emoties, wat een ontlading. Onze eerste wedstrijd is tegen Amelisweerd op Almeerderhout. Die hielden we in de thermometer achter ons. Dat geeft de burger moed.’’

De andere duels in de poule I van de hoofdklasse; De Pan-Princenbosch en Wouwse Plantage-Prise d’Eau.

Tekst; André Buurman, Beeld; Ronald Speijer en André Buurman

Dompeling, Frijling, Haagsche, NGF, Nolte, Rozenstein, Rutten Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply