The Final Countdown!

18 mei 2017 No Comments

The Final Countdown!

Het aftellen naar de kruisfinales is eigenlijk na de laatste reguliere competitiewedstrijd, bijna twee weken geleden, al begonnen. The Final Countdown! Maar naarmate het belangrijkste weekeinde van het jaar voor de hoofdklassers nadert, hoe meer het gekriebel in de onderbuik van de golfers en golfsters opspeelt. ‘Noem het maar een gezonde spanning.’

Ze kijken er allemaal elk jaar opnieuw naar uit, aan de vooravond van de NGF-competitie. Zelfs in de wetenschap dat je kwaliteit te kort komt om je te handhaven in de hoofdklasse, je hoopt en denkt misschien tegen beter weten in dat een plek in de kruisfinale toch wel haalbaar moet zijn. Maar als de competitie twee wedstrijden oud is, kan de eerste, grove schifting in alle vier de poules meestal wel worden gemaakt. En na drie duels weet je als team wat je de resterende drie te doen staat. Of uit de gevarenzone zien te blijven, of toch opmaken voor die begeerde plek in de kruisfinales. In dit geval De Gelpenberg in het pittoreske Drentse Aalden.

De nieuwe landskampioenen zullen na zondagavond ongetwijfeld een frisse duik nemen in de vijver van de Drentse Golf Club De Gelpenberg

De nieuwe landskampioenen zullen zondagavond een frisse duik nemen in de vijver van de Drentse Golf Club De Gelpenberg

Het zijn ook vaak dezelfde namen, die elk jaar een greep naar de macht doen. Met af en toe een vreemde eend in de bijt, of zoals dit keer, twee vreemde eenden bij de Heren. Want wie vooraf aan de competitie zijn geld bij de bookmaker had gezet op debutant de Goyer en ‘grijze muis’ de Hoge Kleij, zou wel eens flink kunnen gaan cashen zondagavond. De Goyer blijkt dus niet ‘zomaar’ een debutant, maar eentje met verdraaid veel potentie en waar de komende jaren terdege rekening mee dient te worden gehouden. Nee, we gaan het niet over het incident hebben van een paar weken terug. De ploeg uit Eemnes staat nu eenmaal in de kruisfinale en daarmee is de kous af. Helaas voor de Noordwijkse en in mindere mate ook voor De Pan dat pas op de laatste speeldag zijn kansen op een finaleplek in rook zag opgaan. In 2018 alle kans en tijd om je op een sportieve manier te revancheren.

Captain Maarten Slootmaekers hield zichzelf en zijn teamgenoten een levensgrote spiegel voor.

Haagsche captain Maarten Slootmaekers (foto: André Buurman)

En wat de Hoge Kleij betreft, ongeslagen in de poule, daarmee dwing je op zich al respect af. Maar de Amersfoorters staan sinds hun promotie in 2008 naar de hoofdklasse voor het eerst in de geschiedenis in de kruisfinales. In al die jaren was het vaak ‘net niet’ of ‘billenknijpen’ om niet te degraderen. En nu dus volop in de schijnwerpers. Toch lijkt de Goyer van de twee de beste papieren in handen te hebben om de finale te bereiken. En dan de volgende vraag, wie wordt dan de tegenstander? De Haagsche, of toch Houtrak? Of te wel, de respectievelijke nummer 1 en 2 uit zijn poule.

Geschiedenis

Ook hier een stukje geschiedenisles, die kan bijdragen om de juiste keuze te bepalen bij het plaatsen van uw weddenschap. De Haagsche heeft het niet zo op Houtrak. Niet omdat het de mannen uit Halfweg niet aardig vindt. In tegendeel. De Wassenaarders hebben echter van de ploeg uit Halfweg in de loop der jaren een soort van ‘angstgegner’ gemaakt. Wel vaak de baas in de poulefase, in de kruisfinales waren de rollen in de voorbije kruisfinales niet zelden omgedraaid. Zaterdag staan de partijen in de halve finale voor de zoveelste maal in de competitiegeschiedenis weer tegenover elkaar.

De Haagsche Heren zijn overigens wel toe aan nieuw feestje. Want na de laatste landstitel in 2008, slaagde de formatie van captain Maarten Slootmaekers er weliswaar in nog vijf keer de kruisfinales te bereiken, waarvan drie keer de finale. Saillant detail, liefst vier keer versperde Houtrak de weg. Al met al een open kruisfinale, waar iedereen van iedereen kan winnen, maar ook verliezen. Om met iets Cruyfferiaansachtig te eindigen.

 

Annemiek Dompeling

Haagsche captain Annemiek Dompeling (foto: Ronald Speijer)

En dan de Dames van de Haagsche. Ook hier is de hunkering naar een nieuwe titel als destijds in 2012 bijna tastbaar. De ploeg is met de komst dit seizoen van Myrte Eikenaar (Noordwijkse), Anouk Sohier (Princenbosch) en Carlijn de Graaf (Zeewolde) niet alleen sterker dan de afgelopen jaren, maar ook gretiger. Het bereiken van de kruisfinales was weliswaar het primaire doel, het onverhoopt mislopen van de eindronde zou op zijn minst een flinke domper zijn geweest voor het ambitieuze zestal. Want na vier min of meer onopvallende jaren, is er weer sprake van gedrevenheid en passie in de duinen van Meyendel. En dus wordt er stilletjes gehoopt en misschien ook wel een beetje gerekend op een herhaling van 2012, het landskampioenschap. Met dit verschil, dat de Dames vijf jaar geleden als een volkomen outsider en zonder enige verwachtingen de kruisfinales binnenwandelden. ‘We zaten toen in een flow, stegen misschien wel boven onszelf uit dat weekeinde’, weet captain Annemiek Dompeling nog. ‘We versloegen in de halve finale De Pan, een ploeg met zeven landstitels op rij, en volgens iedereen onklopbaar. En in de finale pakten we de Noordwijkse op de laatste hole. Wat een feest, wat een ontlading.’

Voorbereiding

De Pan, waar in de competitie van werd verloren, is de regerend kampioen en met drie Oranje-speelsters in de gelederen het te kloppen team. Ook Annemiek Dompeling is zich daar terdege van bewust. ‘De favoriet, geen twijfel mogelijk. Maar net als in 2012, geen garantie op succes’, is haar stellige overtuiging. ‘We moeten het overigens zelf zien te klaren. Focussen op ons eigen spel, niet denken wat de andere doen, maar concentreren op waar jij als speler op dat moment mee bezig bent. En trouwens, onze tegenstander van zaterdag, de Eindhovensche, heeft ook voldoende klasse in huis om ver te komen. En dat geldt ook voor de Noordwijkse, tegen wie De Pan het moet opnemen. We zijn er als team klaar voor. De voorbereiding was goed, de sfeer is prima en hebben er waanzinnig veel zin in. En wie weet, een nat pak op zondagavond, want de traditionele duik in de vijver, zover aanwezig, als je net landskampioen bent geworden, ja, dat is een traditie die we in ere houden. Wat zou dat heerlijk zijn. Kriebels? Spanning? Ongetwijfeld, maar dan wel een gezonde spanning.’

Het Heren Senioren 1 team van de Haagsche staat morgen in de finale, ook om de landstitel, dankzij een 12-6 overwinning op de Eindhovensche. Tegenstander op de Amsterdamse Golf Club is morgen Houtrak, dat De Pan met 15-3 de baas bleef.

Tekst; André Buurman. Beeld: Golf Gelpenberg, Archief Koninklijke Haagsche, Ronald Speijer, André Buurman

 

Gelpenberg, Haagsche Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply