Titel naar Noordwijkse dames en heren Houtrak

27 mei 2018 No Comments

Titel naar Noordwijkse dames en heren Houtrak

De dames van de Haagsche staan na de verloren halve kruisfinale weer met beide benen op de grond. De 12-6 nederlaag tegen de Noordwijkse doet vermoeden dat het nog spannend was op de Lage Vuursche. In de praktijk was daar weinig van te merken. De Noordwijkse furie onttroonde een dag later ook regerend kampioen De Pan. Bij de heren ging de titel na een knotsgekke finale voor de tweede maal op rij naar Houtrak.

Goed gemutst en vastberaden na zes jaar de kampioenschaal eindelijk weer mee terug naar Wassenaar te nemen. Een prachtig voornemen en absoluut haalbaar. Want stunten is de Haagsche brigade niet vreemd. Dat deed het al eerder in 2012, toen als volslagen outsider, door in een bloedstollende finale tegen de Noordwijkse op de slothole de titel binnen te slepen. De ontlading bij zowel de speelsters als de aanhang van de Koninklijke was gigantisch. Er zijn inmiddels pagina’s vol over dit gedenkwaardige weekeinde geschreven.

Daphne van Son van de Noordwijkse zag haar bal op hole 9 in de bunker belanden

Daphne van Son van de Noordwijkse zag haar bal op hole 9 in de bunker belanden

Vergeleken met zes jaar terug kreeg de Haagsche dit keer geen outsidersrol toegewezen. Net als in 2012 hadden ook nu, naast de Haagsche, Eindhovensche, Noordwijkse en regerend kampioen De Pan zich bij de laatste vier geplaatst. Het onomstotelijke bewijs dat deze teams voor een groot deel al jaren de dienst uitmaken in de hoofdklasse van de NGF-competitie. Er wordt binnen de golffederatie momenteel dan ook hard gewerkt aan een andere en spannender opzet voor de damescompetitie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ingevlogen

Geen echte topfavoriet in de editie van 2018. De nummers 1 en 2 uit de beide poules leken elkaar op papier weinig te ontlopen. Zeker ook omdat regerend kampioen De Pan met het vertrek van Roos Haarman naar Amerika (golf en studie) een topspeler was kwijtgeraakt. Haarman, nog altijd lid van De Pan, was wel als toeschouwer aanwezig op de Lage Vuursche. Anders geldt dit voor de Noordwijkse, dat eerste troef Noëlle Beijer eerder om dezelfde reden als Roos Haarman naar de andere kant van de oceaan zag afreizen. Beijer studeerde en speelde golf in Amerika gedurende de vaderlandse competitie, maar werd net als haar teamgenoot Jerry li bij de heren, speciaal voor de kruisfinales ingevlogen. Reglementair gezien, alles volgens het boekje (Beyer en Li zijn nog altijd lid van de Noordwijkse), al mag je de nodige sportieve vraagtekens zetten bij deze actie dat toch wel enigszins neigt naar competitievervalsing. Sneu en alles behalve motiverend is het met name ook voor de spelers, die nagenoeg de hele competitie in de basis stonden, maar juist voor de kruisfinales, toch het toetje van het seizoen, moeten wijken voor deze ‘flying golfers’.

Universiteit van Florida

Uiteraard gaat het te ver om de makkelijke zege van de Noordwijkse op de Haagsche louter op het conto van Noëlle Beijer te schrijven. De studente aan de universiteit van Florida Tech beet zich in de singles half stuk op voormalig teamgenote, Myrte Eikenaar, die met de all square overigens het eerste puntje voor de Haagsche in de wacht sleepte. Want in de ochtenduren was de Wassenaarse brigade geen schim van de klasse, die het werkelijk in huis heeft. De 6-0 achterstand liet weinig aan de verbeelding over. ‘Te veel fouten, niet scherp genoeg, een team als de Noordwijkse straf dat onmiddellijk af. Het was het vandaag over de hele linie gewoon niet’, aldus een teleurgestelde, maar wel nuchtere Haagsche captain Annemiek Dompeling. Dat de ‘schade’ voor de Haagsche tot 12-6 beperkt bleef, kwam vooral omdat de laatste twee singlepartijen voor de uitslag geen invloed meer hadden en door Daphne van Son en Zoë van Vliet konden worden ‘gegeven’.

Door naar de damesfinale, waar de Noordwijkse regerend kampioen De Pan trof. De formatie van coach John Bleys moest tegen de Eindhovensche in de halve eindstrijd echter tot het gaatje gaan (10-8, na een lunchstand van 4-2 in het voordeel van de Eindhovensche) om niet net als de Haagsche voortijdig af te haken. Vergde die zwaar bevochte zege in de halve finale te veel aan kracht en energie? Tegen de Noordwijkse kwam de regerend landskampioen net te kort en verloor met 11-7, na een 3-3 lunchstand. Zoë van Vliet zorgde voor de beslissende putt om de kampioenschaal na drie jaar weer in de vitrine van de Noordwijkse te laten belanden.

Mike Korver van Houtrak: 'Dit kampioenschap is misschien nog wel mooier dan die van vorig jaar.'

Mike Korver van Houtrak: ‘Dit kampioenschap is misschien nog wel mooier dan die van vorig jaar.’

Tot slot de heren, waar sprake was van een heuse kraker tussen titelverdediger Houtrak en de Noordwijkse. Een finale, waar de neutrale toeschouwer zijn vingers bij aflikte, maar de aanhang van de beide clubs van de ene verbazing in de andere vielen. De Noordwijkse dacht halverwege de singles de buit reeds binnen te hebben, want de voorsprong in de meeste partijen was dermate groot en nauwelijks nog in te lopen. Maar zekerheidjes, als ze al bestaan, gelden niet in de sport en zeker niet in de golfsport. Berry Jole, Mike Korver en Ronny Giezen lieten zich ondanks de ogenschijnlijk niet meer te herstellen schade toch niet uit het veld slaan en vochten zich bijna letterlijk terug. Het resultaat, de Noordwijkse in gewonnen positie moest uiteindelijk toch buigen voor een ontketend Houtrak (10-8). Mike Korver van Houtrak over deze knotsgekke zondagmiddag: ‘Het kampioenschap vorig jaar was mooi. De manier waarop we deze finale uit een kansloze positie zijn teruggekomen, zeg ik, deze titel is misschien nog wel mooier. Waanzinnig. Dit is typisch Houtrak. Hoezo opgeven! Van ze lang zal ze leven niet. Blijven knokken tot het einde.’

Winnaarsdijk heren Houtrak

Winnaarsduik heren Houtrak

Tekst; André Buurman, Beeld; Mike Korver en Winnaarsduik (Eric Korver), Daphne van Son (André Buurman), Noëlle Beijer (Bert van der Toorn)

Dompeling, Haagsche, Houtrak, kruisfinales, Noordwijkse Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply