Valencia, heerlijk dwalen, geweldig golf

8 januari 2014 No Comments

Valencia, heerlijk dwalen, geweldig golf

Wie Spanje zegt, zegt Barcelona, Madrid, Cordoba, Malaga, of Granada. De top vijf van Spanjes populairste steden. Prachtige, historische steden, waar je dagen kunt doorbrengen, zonder je ook maar één moment te vervelen. Voor elk wat wils. Dat geldt in niet mindere maten ook voor Valencia, al komt de ruim 2000 jaar oude stad, gesticht door de Romeinen in 138 v. Chr., met een tiende plek qua populariteit er tamelijk bekaaid vanaf.

Onterecht, zegt LETSPLAYGOLF. Want Valencia zien, zelfs al vanuit de lucht als het vliegtuig uit Amsterdam laag over de stad scheert, is meteen verliefd worden op deze metropool aan de Middellandse Zee, waar oude en ultra moderne cultuur hand in hand gaan. O ja, het is ook nog een perfecte uitvalsbasis voor wie in de omgeving wilt golfen. Er liggen vijf golfbanen voor het uitzoeken. En niet de minsten. LETSPLAYGOLF nam een kijkje en voelde de vlinders van een jonge, verliefde puber weer volop in de buik.

Om met golf te beginnen, in de directe omgeving van Valencia zijn Parador El Saler en El Bosque de bekendste golfbanen. Twee topgolfcourses, waarvan El Saler dankzij de directe ligging aan de Middellandse Zee, midden in het natuurreservaat Albufera en met gemiddeld 60.000 greenfeespelers per jaar het populairst is. En…..El Saler, geopend in 1968, is al vier keer het decor geweest van het Spaans Open, waarvan in 2013 de laatste keer. De naam van de Duitser Bernhard Langer staat drie keer prominent op een grote plaquette, vlak voor de ingang van het twee jaar geleden compleet gerenoveerde clubhuis. Twee keer als winnaar, namelijk in 1984 en in 1988 en als houder van het baanrecord met 62 slagen over 18 holes. Knappe jongen, die daar ook maar in de buurt komt. El Saler leent zich dus bij uitstek voor een groot toernooi. De baan kan aardig wat bezoekers bergen, de infrastructuur is ten opzichte van een paar jaar geleden sterk verbeterd en, niet onbelangrijk, het heeft een eigen, groot hotel. Dus onderdak voor de spelers is dichtbij en last but not least, het is een echte championscourse. Alles behalve makkelijk te bedwingen en dat geldt zeker voor de holes die in de buurt of zelfs direct aan zee liggen. De wind, hoe verfrissend ook tijdens warme zomerdagen, is niet zelden een belangrijke factor in het spel op El Salar. ‘Two clubs more for the wind’’ geldt het advies dan ook hier, eigenlijk al vanaf het moment de beaufortfortwijzer de ‘drie’ nadert.

In je buffer spelen direct tijdens je debuut op El Saler, naar verluidt in de top 10 van ’s wereld mooiste golfcourses, dan moet je echt van goeden huize komen. Soms smalle fairways omlijnd door dichtbegroeide naaldbossen, snelle greens en per hole soms compleet verschillende omstandigheden vereisen nu eenmaal de volle aandacht en meer nog precisie van de golfer. Hoge handicappers kunnen bij een stevige bries ongewild behoorlijk in de problemen komen. Een aantal adviezen, laat op die momenten de driver gewoon in de tas en houd het op ijzers. En als het echt moet, de hybride, of fairwaywood. Een paar ballen meer in de tas kan op El Saler zeker geen kwaad probeer bij een stevig briesje vooral ‘onder de wind’  te bijven. Dan kan El Saler een leuke en aantrekkelijke uitdaging zijn.

El Saler, golfbaan aan de Middellandse Zee

Daar ontbreekt het zeker niet aan op het onvolprezen El Saler. Een grotendeels bosbaan, maar ook een onvervalste linkscourse, waar de invloed van zee en wind vooral op vijf van de negen holes voor de turn en op 16 en 18 goed merkbaar is. Op de teebox van hole 18 is het uitzicht magistraal. Rechts de – werkelijk – blauwe Middellandse Zee en schuin links waar het imposante clubhuis wacht. Want na 18 holes – vaak – hard werken glijden biertje en de overheerlijke tapa’s naar binnen als het bekende godswoord in een ouderling.

Valencia, El Bosque, villa's naast de fairway

Valencia, El Bosque, villa’s naast de fairway

 

Valencia, El Bosque, brede fairways, grote hoogteverschillen

Valencia, El Bosque, brede fairways, grote hoogteverschillen

 

De volgende stap gaat richting El Bosque, waar de Qualifying School op gezette tijden zijn thuishaven heeft. De door Robert Trent Jones senior ontworpen baan uit 1975 is dankzij de ligging in de heuvels van Valencia een heerlijke baan om te spelen, al moet je toch constant op je hoede zijn. Want El Bosque mag je dan wel glimlachend tegemoet komen, achter die verleidelijke blik schuilt op sommige holes een venijnige tante, die niet met zich laat sollen. Een van de verleidingen van El Bosque zijn de brede fairways, waar vooral de longhitters hun hart kunnen ophalen. Maar door de grote hoogteverschillen en talloze doglegs kunnen diezelfde longhitters nog weleens bedrogen uitkomen en toont El Bosque bij tijd en wijle zijn ware aard. Voeg daarbij een aantal blinde holes, waardoor het uitzicht richting green volledig wordt ontnomen en ‘het leed’ is niet te overzien. Een caddieboekje of een app op je smartphone is zeker geen overbodige luxe. Maar als je koppie er bij houdt, geen overmoedige fratsen uithaalt, dan maak je een goede kans om El Bosque ‘te verslaan’. En lukt dat onverhoopt niet, dan wacht in het clubhuis na 18 holes de heerlijkste maaltijden voor een zeer schappelijke prijs. Dus leert de ervaring dat het niet bij één bezoekje El Bosque blijft.

De bijna veertig jaar jonge golfbaan van El Bosque heeft de allure van een championshipcourse en is terecht ook regelmatig gastheer voor gerenommeerde toernooien als de Volvo Tour en het Medeterrean Open. Ook werd op El Bosque meerdere malen het Spaanse PGA Senior Open gehouden en heeft de Qualifying School er op gezette tijden zijn thuisbasis. Een buggy op El Bosque is vanwege de vele heuvels en dalen sterk aan te bevelen, wil je niet vanwege de warmte na 18 holes ‘volledig uitgeteld’ in het clubhuis aankomen. Voldoende water en drankjes om het verlies van zouten en mineralen te compenseren mogen in de golftas, zeker in de zomermaanden, niet ontbreken. Want de zon in de dalen samen met de vaak windstille dagen kunnen El Bosque dubbel zwaar maken. Bekijk de tarievenkaart van de golfbaan van El Bosque in de buurt van Valencia.

Heerlijk dwalen…..lekker eten waar de Valencianos eten…

Na twee dagen golf, de hoogste tijd om de stad Valencia te bezoeken. LETSPLAYGOLF trok er een dag voor uit en constateerde al heel rap dat je Valencia, wil je de stad een beetje leren kennen, heel, veel te kort doet om ‘alles’ te zien. Want Valencia biedt zoveel meer. Een moderne en oude stad tegelijk en dat kom je niet vaak tegen. Barcelona, Cordoba, Sevilla en Madrid trekken jaarlijks veel meer bezoekers dan Valencia, dat met een bescheiden tiende plek op de Spaanse ranglijst van populaire steden er veel te bekaaid afkomt. Want wandelend – fietsen met een gids kan ook en geniet zelfs de voorkeur – door de ruim 2100 jaar oude stad val je van de ene verbazing in de ander. En dat in positieve zin.

 

Valencia, El Saler, skyline

Valencia, El Saler, skyline

 

Valencia, met zijn 86 musea en de oude wijken Barrio del Carmen en Ciutat met zijn talloze kroegen, restaurantjes in de meest nauwe straten die je je maar kunt voorstellen en waar je uren kunt ronddwalen zonder je ook maar één moment te vervelen, sluit je als een verloren zoon in je armen. Uiteraard mag een bezoek aan het Mercado Central, de overdekte markthal, opgetrokken in jugendstil niet ontbreken. En dat geldt ook voor El Miguelete, de kathedraal met zijn imposante klokkentoren, waar barok, gotiek en romaanse bouwstijlen als een smeltkroes al eeuwenlang samengaan. Zeker zo interessant is de Zijdebeurs, vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco. En waar kan je na een dagje slenteren beter de vermoeidheid van je afschudden dan in Bar Pilar in de wijk Barrio del Carmen. Dé plek waar de Valencianen ’s avonds massaal aan de mosselen gaan. En weet, waar de lokalen komen, daar kan je als toerist met een gerust hart naar binnen gaan. Laat het u smaken.

Van alles wat in Valencia

Maar de stad biedt sinds de eindjaren negentig van de vorige eeuw namelijk veel meer dan alleen historische gebouwen, oneindig veel kroegjes en romantische restaurants waar je tot diep in de nacht nog heerlijk kunt dagdromen. Want voor de spectaculaire, moderne architectuur van de wereldberoemde architect Santiago Calatrave zal je naar het voormalige havengebied van de stad moeten. Na de Olympische Zomerspelen namelijk van 1992 in Barcelona en de Wereldtentoonstelling in Sevilla in hetzelfde jaar, vond het stadsbestuur van Valencia het meer dan welletjes altijd maar in de schaduw te staan van de andere grote steden van het land. Dus werd niet alleen een groot, architectonisch plan, maar meer nog de portemonnee getrokken. In een paar jaar tijd verrees in de droge rivierbedding van de rivier Turia het futuristische ‘Ciuad de las Artes y las Ciencas’ – Stad van de Kunsten en Wetenschappen – met een planetarium, wetenschapsmuseum en kunstencentrum. Dankzij Calatrave, bekend in Nederland om de drie bruggen over de Hoofdvaart in de gemeente Haarlemmermeer, werd Valencia dus meer op de toerische kaart gezet, al kostte de hele operatie een lieve duit en is niet elke Valenciaan gecharmeerd van de excentrieke architect Calatrave.

Tekst en fotografie; André Buurman, LetsPlayGolf, ABPress Communicatie Rijswijk

El Bosque, El Saler, golfbanen, Letsplaygolf, oude en nieuwe stad, Spanje, Valencia Europa, Reizen

Leave a Reply