Verhitte discussies en boze blikken op de golfbaan

30 april 2017 No Comments

Verhitte discussies en boze blikken op de golfbaan

De emoties na afloop van de 6e competitieronde in poule H2 van de hoofdklasse liepen zaterdagmiddag hoog op. Niet zo zeer vanwege het verlies van Rozenstein met als gevolg degradatie van de club naar de eerste klasse. Het was het tumult, met een ongetwijfeld flinke staart, op het altijd zo vredige De Pan dat op hole 17 tussen Goyer en de Noordwijkse ontstond waarbij tot ver na afloop partijen elkaar alles behalve vriendelijke woorden toeriepen. Golfonwaardige taferelen, volgens ooggetuigen.

Aanleiding van de commotie was het ongevraagd advies geven op hole 17 door teamgenoten aan een speler van de Noordwijkse, die de hole ook won. Zijn slag over honderd meter verdween namelijk tot ieders verbazing direct in de hole. De wedstrijdstand op dat moment was 8-8 en all square in de partij na hole 16.

Het logo van UGC De Pan

Echter, ongevraagd advies geven is volgens de golfreglementen nu eenmaal verboden, op straffe van het verlies van de hole in matchplay. Zijn tegenstaander van de Goyer riep dan ook de hulp in van een referee, wat door de aanhang van Noordwijk weer als onsportief gedrag werd bestempeld, met als gevolg hoogoplopende discussies tussen met name omstanders, tot zelfs ordinaire scheldpartijen in en rond het clubhuis. Golfonwaardig, volgens ooggetuigen.

Protest

De Regelcommissie van de NGF buigt zich maandag over het voorval en met name of het protest door de speler van Goyer tijdig is ingediend. Is dat laatste het geval, dan gaat de winst van achter de groene tafel alsnog naar de ploeg uit Eemnes.

Er stond in de wedstrijd tussen de Goyer-Noordwijkse natuurlijk veel op het spel. Noordwijk maakte alleen bij winst nog kans op een plek in de kruisfinale. Een nederlaag zou de ploeg zelfs nog in degradatiegevaar kunnen brengen. Voor Goyer telde alleen de winst om, met het duel tegen De Pan nog in het verschiet, nog uitzicht op een plek in de kruisfinale te behouden.

Dus was alles en iedereen er op gebrand om te winnen. Niet alleen de spelers, maar ook de aanhang van beide teams. Voor de laatste groep liet zich tijdens en vooral na afloop niet onbetuigd.

De Goyer won de laatste hole en zou zonder het incident partijen weer op gelijke hoogte hebben gebracht (9-9). Mocht de Noordwijkse alsnog alsnog worden beboet voor het voorval op hole 17, dan verliest het met 10-8.

Het laatste woord is aan de Regelcommissie van de NGF, die zich maandag buigt over het voorval en met name of het protest door de speler van Goyer tijdig is ingediend. Is dat laatste het geval, dan zal het tot reglementaire winnaar worden uitgeroepen. Wordt vervolgd dus.

Uithuilen

Door alle commotie rondom beide kemphanen zou de nederlaag en dus onvermijdelijke degradatie van Rozenstein bijna onderbelicht blijven. En dat is nu ook weer niet de bedoeling, ook al valt er over de terugval van de Wassenaarders eigenlijk niet anders meer te melden dan ‘uithuilen en nogmaals opnieuw proberen’. De nederlaag van 11-7 in de dorpsderby tegen de Haagsche viel alles behalve tegen, maar of de mannen van captain Slootmaekers nu echt tot het gaatje gingen, dat blijft de vraag. Ondanks de foursome-hussel lukte het de Haagsche niet om voor de lunch bij zijn opponent weg te lopen. De 3-3 gaf de Rozensteiners nog hoop, al bleek het later in de middag niet meer dan een ijdele te zijn. ‘Veel geleerd dit seizoen en vergeleken met 2014 absoluut progressie gemaakte’, reageerde captain Frijling nuchter. Voor de mannen van de Haagsche is het zaak om in de laatste reguliere competitiewedstrijd, zaterdag tegen de Noord Nederlandse, zich op tijd te herpakken. Ongeacht de uitspraak van de Regelcommissie over het incident bij Goyer-Noordwijkse, het halen van de kruisfinales hebben de Wassenaarders nog altijd in eigen hand.

 

Myrte Eikenaar heeft geen spijt van haar overstap van de Noordwijkse naar de Haagsche

Myrte Eikenaar heeft geen spijt van haar overstap van de Noordwijkse naar de Haagsche

En tot slot de dames van de Haagsche, die in het Brabantse land gewoon deden wat zij moesten doen, namelijk winnen en ook nog met grote cijfers. De onverwachte nederlaag afgelopen week van Princenbosch, lang in de race voor de eindronde, bleek geen incident. Het werd op de Wouwse Plantage net geen walk-over, maar de 17-1 zege van de Haagsche sprak voor zich. De laatste tegenstander van het reguliere seizoen is Wouwse Plantage op de golfbaan van Prise d’Eau. ‘We zitten in een flow, alles klopt tot nu toe’, reageerde speelster Myrte Eikenaar na afloop. En vervolgens: ‘Ik heb het hier bij de Haagsche prima naar mijn zin en zeker geen spijt van mijn overstap van de Noordwijkse. Het team is een prima mix van prestatief en plezier.’

Voorkeur

Of de Haagsche ook in staat is de stunt van 2012 te herhalen, toen het als outsider landskampioen werd, daarin houdt captain Annemiek Dompeling een behoorlijke slag om de arm. ‘We zijn er toe in staat. Maar laten we ons eerst maar plaatsen voor die kruisfinales. En wie dan als ideale tegenstander in de halve finale? Ha, ha. Dat is lastig. Vooruit dan, een lichte voorkeur voor de Eindhovensche. En dan de finale tegen De Pan.’

Tekst; André Buurman – Beeld; André Buurman (Myrte Eikenaar) en privé-archieven

commotie, De Pan, kruisfinale, Regelcommissie Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply