¡Viva España, viva la Costa Brava!

20 juli 2014 No Comments

¡Viva España, viva la Costa Brava!

Het zuiden van Spanje wordt het hele jaar door overspoeld door vakantiegangers. De meesten op zoek naar zongarantie en ongetwijfeld de mooiste golfbanen. Niks mis mee. Wie echter dichterbij kijkt dan zijn neus lang is, weet dat de noordelijke Costa Brava zeker qua golfbanen niet voor de Costa del Sol hoeft onder te doen.

De Costa Brava roept nog altijd het beeld op van overvolle stranden en vooral luidruchtige jongeren in drukbezochte discotheken met oordopjes aanbevelende ‘boemboem muziek’. Natuurlijk trekken badplaatsen als Roses, Blanes en Lloret de Mar jaarlijks honderdduizenden jongelui uit heel Europa, op zoek naar vooral vertier. Toch waan je je niet eens zo gek ver van al dat feestgedruis al snel in een volstrekt andere wereld. Een wereld die niet alleen rust uitademt, maar ook een van oude culturen en dito steden, folklore en een sprankelend uitgaansleven. En, last but no least, een voortreffelijke keuken, heerlijke lokale wijnen en…… wonderschone golfbanen. De provincie Catalonië (Catalunya op zijn Catalaans) waarin de Costa Brava ligt, is dan ook druk doende ‘het andere Costa Brava’ te promoten. En niet zonder succes.

Het scheelt een paar kilometer tussen het noorden en zuiden van Spanje. 1100 om precies te zijn. Een flink dagje doortrappen. Wie toch voor het noordoosten van Spanje kiest, vliegt vanuit Rotterdam met Transavia in amper anderhalf uur tijd naar Girona, de Catalaanse benaming voor Gerona. Met een beetje mazzel kun je dus al binnen drie uur op de eerste tee-box staan. Omdat het in- en uitchecken op kleine vliegvelden nu eenmaal een stuk vlotter verloopt dan bij de grote jongens, is het niet uit te sluiten dat als jij net je eerste bal richting green hebt geslagen, de rest nog op het vliegveld op zijn koffer wacht.

Wie golf graag afwisselt met cultuur en/of culinair, of andersom, komt aan de Costa Brava en met name in en rond Girona goed aan zijn trekken. En wie ook nog de moeite neemt op zoek te gaan naar de typische keuken uit de streek kan eveneens zijn hart ophalen.

Let’s Play Golf bezocht op uitnodiging van Landmark Media, in nauwe samenwerking met het Patronat de Turisme Costa Brava Girona in drie dagen tijd vier golfbanen aan de Costa Brava en keek in een paar verloren uurtjes rond in de cultuurrijke stad Girona. En daar is het prima toeven na een lange dag op de golfbaan. Torremirona Golf Club, Peralada Golf Club, Club Golf d’Aro – Mas Nou en last but not least, de parel van de Costa Brava, PGA Golf Catalunya verwelkomden ons met open armen.

De entree van PGA Golf Catalunya

De entree van PGA Golf Catalunya. Foto; LPG

Om met de laatste te beginnen. Een golfbaan, die je qua schoonheid eigenlijk alleen aan de Costa del Sol en omstreken zou verwachten. Niets is minder waar. Waar medio mei 2014 het Spaans Open werd gehouden, met Miquel Angel Jiménez als glorieus winnaar, daar kreeg het journaille alle gelegenheid om de baan te verkennen. De entree alleen al van PGA Golf Catalunya is imponerend. Ondanks de drukte, er is die dag een evenement georganiseerd door het automerk Audi, staan buggy’s – zeker aan te bevelen – en liggen lunchpakketten voor het internationale gezelschap journalisten klaar. Want ook al heeft PGA Golf Catalunya vanwege zijn chique entourage een ‘members only club’ aanblik, de gastvrijheid is groot. Dat geldt tevens voor alle golfbanen die we bezochten. De poorten van PGA staan wagenwijd open en bezoekers zijn van harte welkom, gelet op het groot aantal packages (hotel/golf) waarmee de golfclub adverteert. Voor relatief weinig euro’s speel je niet alleen op de mooiste golfbaan van Catalunya, of zoals de Catalanen zelfs zonder schroom beweren, de nummer één van Europa en ver daarbuiten…

Formule 1

Vergapen aan schoonheid. Daar betrap je jezelf regelmatig op als je van de ene naar de andere hole gaat. Kosten noch moeite zijn gespaard om de PGA Golf Catalunya tot een topbaan te maken, die makkelijk kan concurreren met een groot aantal gerenommeerde mondiale golfcourses. En dan te bedenken dat op de plek waar PGA Golf Catalunya nu ligt, aanvankelijk een formule 1-circuit was bedacht. De eigenaar echter van de tientallen hectare tellende grond koos uiteindelijk toch voor een golfcomplex, maar dan wel eentje van een uitzonderlijk hoog kaliber. Er zijn in de geschiedenis slechtere keuzes gemaakt….

Qua weer troffen we het niet helemaal die middag. Wat aanvankelijk alleen bij een dreiging van onweer bleef, daar barstte na drie kwartier de hel volledig los. Schuilen in een half open buggy met alleen een dak boven het hoofd, het heeft zo zijn beperkingen. Kleddernat en de hagelstenen zo groot als duiveneieren zorgden voor een indrukwekkend schouwspel, maar voelden minder prettig aan op de ontblote bovenbenen.

Wolkbreuk op PGA Golf Catalunya

De greens op PGA Golf Catalunya stonden in geen tijd onder water. Foto; LPG

In geen tijd stond de green van hole 3 volledig blank. Zelfde weersomstandigheden bij het Spaans Open hadden ongetwijfeld tot een tijdelijke staking van de wedstrijd geleid. Maar omdat het journaille weinig zin had om het veilige clubhuis op te zoeken, was het een kwestie van wachten tot de bui over was. En dan duren twintig minuten erg lang.

PGA Golf Catalunya - foto Ronald Speijer

PGA Golf Catalunya bedwing je niet zomaar – foto Ronald Speijer

 

Vergapen aan de schoonheid van de baan - foto Ronald Speijer

Vergapen aan de schoonheid van PGA Golf Catalunya – foto Ronald Speijer

 

 

 

 

 

 

 

Voor de enthousiastelingen en eeuwige optimisten die denken PGA Golf Catalunya ‘eventjes’ te kunnen bedwingen, die kunnen nog wel eens bedrogen uitkomen. Deze championscourse laat zich niet zomaar inpakken. Sterker nog, heb je toevallig net je dag niet, raak je de ballen misschien iets minder goed dan de laatste keer, dan is het een kwestie van het koppie er bij te houden om niet te veel aan de baan te verliezen. Extra ballen, zeker voor de hogere handicappers, in de tas is een stevige aanrader. Ongeacht welke van de twee achttien holes (Stadium en Tour) je ook bespeelt.

Om alle 18 holes van de Stadium Tour te bespreken, dat gaat wat ver. Hole 1 (364 meter, medal tee) lijkt het advies de houten 3 in plaats van je driver uit de tas te pakken geen verkeerde omdat na 234 meter links water opdoemt. Rechts houden dus. De eerste par 3 (174 meter) tref je op hole 5. Hier een par spelen is zeker niet verkeerd, want met de smalle trechter richting green en rechts water brengen veel spelers reeds op de tee-box aan het twijfelen. En wie twijfelt……… En zo heeft elke hole wel iets speciaals, of achteraf gezien, als je voor de zoveelste keer op zoek bent naar je bal, een verrassing in huis. Daarom zou je alle andere holes tekort doen als je er eentje als de mooiste zou bestempelen.

PGA Golf Catalunya was de laatste van de vier golfbanen die we in drie dagen bezochten. Een hele klus, 72 holes, weliswaar in een buggy, maar toch. En niet alleen fysiek. De camera maakt net als het lichaam overuren en de spreekwoordelijke lampjes gaan elke avond vroeger uit dan gewend.

TorreMirona Golf Club

De start van de driedaagse begint op de TorreMirona Golf Club. Een gezellige en niet al te drukke par-72, ontworpen door Eugenio Aguado en Jordi Soler, die makkelijk lijkt, maar her en der toch verraderlijke trekjes vertoont. Met 6184 meter back-tee is TorreMirona een kleine 400 meter korter dan PGA Catalunya, maar telt toch drie pars 5, waarvan de langste 489 meter als laatste hole met absoluut birdiekansen, die je dag toch nog een beetje goed kunnen maken. TorreMirona is een golfresort in een luxe omgeving vlakbij de historische stadje Figueres, dat een bezoek meer dan waard is. Het Dali museum bijvoorbeeld, maar ook een aantal unieke gebouwen.

Brede fairways op Golf TorreMirona

Brede fairways op Golf TorreMirona (Foto; LPG)

Golf TorreMirona lijkt een makkelijke baan, maar heeft toch verraderlijke trekjes.

Golf TorreMirona lijkt een makkelijke baan, maar heeft toch verraderlijke trekjes. (Foto; LPG)

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar de baan, waar je in het hoogseizoen – april tot en met november – op werkdagen 74 en in het weekeinde 79 euro’s moet neertellen voor een rondje golf. Niet echt goedkoop. Toch biedt de baan waar voor zijn geld als je bedenkt dat hier in veel gevallen je techniek aan een lage score kan helpen. Op de eerste negen mag je wat diezelfde techniek betreft alle registers opentrekken vanwege de smalle fairways en uitzonderlijk lastig te lezen greens. Valt de score tot aan de turn tegen, die kan je op de tweede negen behoorlijk opvijzelen. Brede fairways en greens die, hoewel nog altijd lastig te lezen, in veel gevallen makkelijk zijn aan te vallen.

Peralada Golf Club

Peralada Golf Club ligt op een landgoed van 140 hectare, in het hart van de regio Atl Empordà. Op amper tien kilometer van de Middellandse Zee en een uurtje rijden van de stad Barcelona. Een uitdagende 18-holes par 71 van bijna 6100 meter en een 9 holes Pitch&Putt. Vier keer een par 5, waarvan die van 539 meter (hole 7) aan de lange kant is. De green halen in drie is dus meer dan een uitdaging, al moet gezegd dat de stroke-index 10 voldoende kansen biedt op par, of zelfs meer.

Heuvels, bossen en meren zijn volop aanwezig op Peralada Golf

Heuvels, bossen en meren zijn volop aanwezig op Peralada Golf. Foto; Ronald Speijer

Milieubewust op Peralada Golf Club

Milieubewust op Peralada Golf Club. Foto; Ronald Speijer

 

 

 

 

 

 

 

Peralade Golf Club, met een variatie aan heuvels, meren, bomen en weelderig verzorgde tuinen is een heerlijke baan om te spelen en uitermate geschikt voor spelers van alle niveaus. Het milieu staat in hoog aanzien, want het was de eerste Europese golfbaan, die UE milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS) certificaat afdwong. Na de opening in 1993 is het bekroond als de beste golfbaan van de Costa Brava en als dé opkomende golfbestemming van 2000 – met de andere golfbanen van de Costa Brava-Girona Golf Association – door IAGTO (International Association of Golf Tour Operators).  Een bezoek meer dan waard. Kijk op www.golfperalada.com voor tarieven en aanbiedingen.

Club Golf d’Aro – Mas Nou

En ten slotte Club Golf d’Aro – Mas Nou, waar we in de ochtend voor ons vertrek richting PGA Golf Catalunya achttien holes afwerkten. De internationale pers was na terugkomst in het clubhuis eensgezind door d’Aro als de mooiste van de drie banen tot dat moment uit te roepen. PGA Golf Catalunya stond ’s middags op de rol. Club Golf d’Aro – Mas Nou is een van de oudste golfbanen van de Costa Brava – Platja d’Aro.

 

Club Golf d'Aro - Mas Nou behoort tot de uitdagendste banen van de Costa Brava

Club Golf d’Aro – Mas Nou behoort tot de uitdagendste banen van de Costa Brava – Foto; Ronald Speijer

Club Golf d'Aro behoort tot de uitdagendste banen van de Costa Brava - Foto; Ronald Speijer

Club Golf d’Aro behoort tot de uitdagendste banen van de Costa Brava – Foto; Ronald Speijer

 

 

 

 

 

 

 

Dit gebied van de Costa Brava werd gekozen volgens de IAGTO, de internationale associatie van Golf Touroperators, als ‘Beste golfbestemming in 2000’. Golfen midden in het natuurpark van ‘Les Gavarres’, ruim 300 meter boven de zeespiegel, met spectaculair uitzicht op de Costa Brava, omgeven door olijfbomen, pijnbomen, kurkeiken en twee grote kunstmatige 2.600 meter meren. Ontworpen door de prestigieuze architect Ramon Espinosa, wordt Club Golf d’Aro geïrrigeerd door teruggewonnen water. Ergo, aan de Costa Brava staat het milieu in hoog aanzien, respect voor de natuur. En wie wordt daar nu niet vrolijk van. Nog veel meer nieuws op www.golfdaro.com

__________________________

accommodaties

Wie accommodatie zoekt aan de Costa Brava heeft volop keuze uit talloze hotels en appartementen. Let’s Play Golf verbleef de eerste nacht in het vijfsterrenhotel Vistabella, dat op een kleine klif in de baai van Roses ligt. Het hotel herbergt twee restaurants, waaronder een tapasbar, waar je de heerlijkste lokale en vooral visgerechten krijgt voorgeschoteld. Vergezeld van een koele lokale rosé en uitzicht op de eerder genoemde baai biedt Vistabella de ultieme afsluiting van een golfvolle dag. Kijk voor aanbiedingen en tarieven op www.hotelvistabella.com.

Een uniek uitzicht over de baai van Roses vanuit de hotelkamer Vistabella

Een uniek uitzicht over de baai van Roses vanuit de hotelkamer Vistabella

 

 

Tot laat in de avond heerlijk eten en drinken in Masmauri

Tot laat in de avond heerlijk eten en drinken in Mas Mauri

 

 

 

 

 

 

 

Eten wat de pot schaft kan bij Mas Mauri Golf, waar eigenaar en maître Ramon Revéntos de scepter zwaait. Mas Mauri Golf is een gerenoveerd 17e eeuws ‘masía’, een Catalaans countryhouse. Het biedt onderdak aan 14 tot 16 personen, het hele jaar door. Met de excentrieke, maar o zo aardige Ramon Revéntos is het ’s avonds onder de heldere maan heerlijk buiten eten en niet te vergeten, drinken. Ongecompliceerd zonder sterallures, maar altijd met unieke gasten uit verre windstreken. Gewoon even kijken op www.masmaurigolf.com en je bent verkocht…

 

__________________________

 Streekgerechten

Tortilla-de-patatas is een typisch gerecht uit Catalunya

Tortilla-de-patatas is een typisch gerecht uit Catalunya

De heerlijkste streekgerechten uit Catalunya, die moet je toch een keer geproefd hebben als je er bent. Lekkere tussendoortjes of complete maaltijden. Een kleine, lokale greep van om van te smullen;

Pa amb Tomàquet; brood besmeerd met boter in plaats van tomaat, Crema Catalana (Catalaanse room) nagerecht uit Catalonië. Het wordt ook wel gezien als een voorloper van de Franse crème brûlée, Tortilla de patatas; Catalaanse omelet met aardappelen, Calçots; unieke soort groene uien die alleen in Catalonië wordt verbouwd, Fideuà; traditionele Catalaanse versie van de Valenciaanse paella.

En nu we het toch over eten hebben, dat kan je in Girona volop en als je wilt heel exclusief. De stad telt een aantal sterrenrestaurants, waarvan El Celler de Can Roca met drie Michelinsterren de bekendste is. Een restaurant met een grote reputatie, gerund door de fameuze Roca Brothers en gevestigd aan de Can Sunyer in Girona. Toegegeven, aan driesterrenrestaurants hangen in de regel forse prijskaartjes, maar toch…. Het is meer dan waar voor je geld. In andermans portemonnee kijken willen en doen we niet. Als je toevallig toch in de buurt bent…. Al is het maar ‘once in a liftime’. Er kleeft slechts één nadeel aan El Celler de Can Roca. Je smaakpapillen zullen nadien nooit meer zo verwend worden en het verdient aanbeveling ruim van tevoren te reserveren.

__________________________

Lokale wijnen

Wie Spaanse wijn zegt, zegt Rioja. Wijnen met een typische vanillesmaak en een grote reputatie. In het noorden van Spanje bevindt zich het wijngebied van de Rioja, het handelsmerk van de Spaanse wijn. Maar er zijn meer streken in Spanje, die prachtige wijnen voortbrengen. La Vinyeta bijvoorbeeld in het plaatsje Mollet de Peralada exporteert al een aantal jaren wijnen naar Europa en lijkt beetje bij beetje de wijnmarkt te gaan veroveren. Ook in eigen land geniet Lavinyeta een almaar groter worden popularitet. De excentrieke etiketten, die elk jaar weer veranderen, zijn inmiddels handelsmerk geworden van La Vinyeta, die ook biologische wijnen produceert. Wijnen om jong te drinken, maar ook die minstens tien jaar kunnen worden opgelegd. Meer informatie op www.lavinyeta.es.

 

Lokale wijnen als La Vinyeta van de Costa Brava vinden langzaam hun weg in Europa

Lokale wijnen als La Vinyeta van de Costa Brava vinden langzaam hun weg in Europa

__________________________

De stad Girona

Tegen een grote stad als Barcelona met zijn talloze toeristische trekpleisters als Gaudi’s Sagrade Familia in de buurt is het qua populariteit lastig opboksen. Eigenlijk mag je niet aan het historierijke Girona voorbijgaan. Want er is genoeg te zien en vooral te beleven.  Het oude deel van de stad ligt op een heuvel waar nog de overblijfselen van de oude stadsmuren als relikwieën worden gekoesterd. Het Plaça de la Independència, een sfeervol plein met terrasjes en restaurants is het bekendste en ook gezelligste plein van de stad. Typische bouwstijl van Girona zijn de zogenoemde hangende gebouwen aan de rivier Onyar. Een blik in de nog originele Arabische badhuizen uit 1194 is zeker aan te bevelen. En dat geldt ook voor de kathedraal van Girona, een gotisch meesterwerk, de Sant Feliu kerk en Sant Pere de Galligant, een kerk in romaanse stijl.

_________________________________________________________

Deze reportage kwam tot stand dankzij:

Landmark Media, Golf PR & Marketing for Golf Destinations, Golf Property and Golf Brands (www.landmark-media.com)

Patronat de Turisme Costa Brava Girona (http://www.catalunya.com/what-to-do/golf/patronat-de-turisme-costa-brava-girona-20-3-21)

… en niet in de laatste plaats door de grote gastvrijheid van de inwoners van Catalunya.

 

 Tekst; André Buurman, Let’s Play Golf; Beeld; Ronald Speijer en André Buurman

Catalunya, Costa Brava, Girona, Golf PGA Cataluyna Europa

Leave a Reply