Wachten, afzien en billenknijpen beloond

2 mei 2015 No Comments

Wachten, afzien en billenknijpen beloond

Het was behoorlijk afzien voor de Heren van de Haagsche, zeker toen de spelers van De Pan met een 6-0 voorsprong op Amelisweerd zich met een brede glimlach op het uitgebreide lunchbuffet in het clubgebouw stortten. Bij deze stand werden de kansen op een plek in de kruisfinales voor de Wassenaarders namelijk aanzienlijk verkleind. Maar de wonderen bleken nog altijd de wereld niet uit.

Een slotdag van een competitie waar je als gastheer de tijd doodt met wat lichte trainingen, een onderling puttwedstrijdje en soms wat verveeld heen en weer lopen en slechts kan hopen op een beetje gunstige lunchstand. Want je doelsaldo mag dan met +16 vele malen beter zijn dan die van Amelisweerd en De Pan, toevallig elkaars tegenstander, een 15-3 zege van een van beide betekent een definitieve streep door een stille hoop op een plek in de kruisfinales. Het niet meer in eigen hand hebben, maakt het dubbel frusterend voor de mannen van de Haagsche. En als de eerste niet bevestigde geruchten binnensijpelen dat De Pan in de foursomes met 4-0 leidt, vallen ook de eerste sombere bekjes te noteren. In het clubgebouw worden de geruchten de keiharde waarheid, aangevuld met de volgende domper; het is 6-0 voor de Pan.

Captain Maarten Slootmaekers en de zijnen beseffen op dat moment dat het weekeinde van 16 en 17 mei verder weg dan ooit is. De hamvraag is, dendert De Pan met eenzelfde vaart ook na de lunch door, of herpakt Amelisweerd zich misschien. Slechts twee winstpartijen in de singles van Amelisweerd zijn voldoende om de Haagsche op de valreep alsnog een verlenging van de competitie te bezorgen. Het werden er uiteindelijk drie.

Kruisfinales

,,Het was behoorlijk billenknijpen”, erkent Maarten Slootmaekers dan ook ruiterlijk, ruim nadat de laatste singles binnen waren. ,,Vanavond eerst met z’n allen een biertje halen in de Haagse binnenstand. Dat hebben we wel verdiend. De komende twee weken gaan we ons richten op dat beslissende weekeinde. En ja, we hebben het ons onnodig moeilijk gemaakt. Maar o zo blij en trots dat we het eerste doel, de kruisfinales, gehaald hebben.”

De Noordwijkse werd als verwacht poulewinnaar in deze klasse, waaruit de Haarlemmermeersche en Prise d’Eau degradeerden. De Haagsche treft op de zaterdag van de halve kruisfinale op de Lage Vuursche de nummer 1 uit de andere poule, Houtrak. De Eindhovensche werd daar tweede en is de tegenstander van de Noordwijkse.

Voor de Dames was na de nederlaag tegen de Noordwijkse en Eindhovensche een plek in de kruisfinales al niet meer haalbaar. Toch wilden de Haagsche golfster op de slotdag nog één keer laten zien dat zij nog altijd tot de top van de Nederland behoren. Tegenstander Houtrak, vorige week al gedegradeerd uit de hoofdklasse, trof zes dubbel gemotiveerd Haagsche meiden, die gelet op de 18-0 score korte metten maakten met de Noord-Hollanders. Haagsche captain Cornelie van Zuuren over de laatste competitiedag: ,,We hebben laten zien dat de Haagsche de nummer 3 is in de poule. Geen steekje laten vallen op deze zonnige slotdag. Op naar volgend jaar, maar eerst onze Heren flink aanmoedigen in de kruisfinales.”

Op de laatste competitiedag won de Noordwijkse van een enigszins gehandicapt de Eindhovensche (14-4), waardoor eerstgenoemde poulewinnaar werd en in de halve kruisfinales de Noord Nederlandse, de nummer 2 uit de andere poule ontmoet. Amelisweerd is de tegenstander van de Eindhovensche. Behalve Houtrak degradeerde ook Broekpolder uit de hoofdklasse.

Tekst en beeld; André Buurman Let’sPlayGolf

 

Haagsche, kruisfinales, Lage Zwaluwen Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply