Wassenaar in mineur na degradatie Haagsche heren uit hoofdklasse

6 mei 2018 No Comments

Wassenaar in mineur na degradatie Haagsche heren uit hoofdklasse

Er vloeien tranen op deze voor de Haagsche ‘zwarte zaterdag’ in het clubhuis van Grevelingenhout. Rijkelijk vloeiende Wassenaarse mannentranen van boosheid, frustratie, maar vooral ook van verdriet. Degradatie uit de hoofdklasse, het al weken dreigende spook, wordt op de slotdag toch nog de keiharde realiteit. De Haagsche Heren in diepe rouw op deze alles behalve feestelijke Bevrijdingsdag

Voor het eerst in de clubgeschiedenis degraderen de Haagsche Heren uit de hoogste afdeling van de NGF-competitie. Ongeloof en verbazing, maar vooral de diepe teleurstelling dringen zaterdagavond in het clubhuis van Grevelingenhout om voorrang. De Haagsche gedegradeerd? Al sinds mensenheugenis een vaste waarde in de top van het amateurgolf? Ja, want niets is onmogelijk. Wat rest is ‘uithuilen en opnieuw beginnen’ een treetje lager, weliswaar. Het besef dat een eeuwig durend lijkend sprookje niet altijd een happy end kent, blijkt dus maar weer eens in deze knotsgekke competitie van 2018.

Haagsche heren captain Jordi Dahlberg

Haagsche heren captain Jordi Dahlberg

Het geloof in eigen kunnen was er, de strijdbijl opgepakt. Het was er op, of er onder. Captain Jordi Dahlberg blikt niet alleen terug op deze alles bepalende en zo dramatisch verlopen ‘zwarte zaterdag’ in het Zeeuwse Bruinisse, maar meer nog op een verloren seizoen, waar eind maart nog vol goede moed ‘We gaan voor de landstitel’ aan werd begonnen.

 

Dahlberg: ‘Met dit scenario houd je geen rekening en wil je ook helemaal geen rekening mee houden. Dit was een seizoen waar het op veel fronten misging. We waren niet goed in de foursomes, maar dat was afgelopen jaar niet anders. Met dit verschil, in de singles trokken we toen de boel meestal wel weer recht. Dit jaar niet. Waar dat in zit? Wisten we het maar. Het geluk dat we vorig seizoen met putts wel hadden, dat ontbrak er nu aan. In bijna alle wedstrijden. We verliezen twee keer met 10-8 en veel matches gingen pas op de 18hole verloren. Dat zegt genoeg. Iedereen was er zaterdagmorgen van overtuigd, we flikken het gewoon vandaag. We verslaan De Pan. Punt uit. Het liep dus anders. Ook nu weer met de lunch staan we met 4-2 achter. Het kwam op de laatste single van Victor van Doorn aan. En die ging uiteindelijk met één hole verschil verloren. De druk was enorm voor Vic, zeker als je beseft dat het lot van de hoofdklasse in jouw handen ligt. Maar laat ik helder zijn, we hebben met z’n allen gefaald. En niet alleen vandaag.’

Gouden regel

Het zal voor heren van de Haagsche ook vreemd zijn dat het seizoen plotsklaps eindigt, los van de degradatie. Geen voorbereiding op de kruisfinales, helemaal niets. De komende weken zal het dus meer een kwestie zijn van vooral jezelf bij elkaar rapen en langzaam het besef laten doordringen dat het volgend jaar een stapje lager wordt.

Vooruitlopen op het nieuwe seizoen wil Jordi Dahlberg dan ook niet. ‘Ik ga ervan uit dat ondanks de degradatie iedereen aan boord blijft. En net als alle jaren, zal iedereen zich straks weer voor het eerste team moeten zien te kwalificeren. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt. Alleen de beste zes komen in aanmerking voor Heren 1. Dat is bij de Haagsche hier een gouden regel.’

Behouden

De Haagsche wordt in zijn val naar de eerste klasse vergezeld door Merwelanden. Bovenin was het net als in de onderste regionen ongekend spannend wie zich naast de Noordwijkse eind mei op de Lage Vuursche mocht melden. Houtrak bleek uiteindelijk over de sterkste zenuwen te beschikken. Het klopte de Noordwijkse met voldoende verschil om uiteindelijk De Pan, net als afgelopen jaar, buiten de prijzen te houden. Princenbosch en Grevelingenhout blijven dus behouden voor de hoofdklasse.

In poule 1 ging als verwacht Noord Nederlanden als groepswinnaar door naar de kruisfinale met Broekpolder min of meer als verrassende tweede. Het troefde daarmee toch de twee (halve) finalisten van afgelopen seizoen, De Hoge Kleij en Goyer, af. Hilversumsche en Prise d’Eau houden het na één jaartje hoofdklasse alweer voor gezien.

De heren halve finales op De Lage Vuursche, weekeinde van 26 en 27 mei;

Broekpolder-Noordwijkse en Noord Nederlandse-Houtrak

Over naar de alles behalve knotsgekke dames hoofdklasse, waar al het nodige over is geschreven en vooral gediscussieerd in de voorbije weken. De onderlinge krachtsverschillen bij de dames zijn al jaren dusdanig groot, dat de NGF ongetwijfeld binnenkort nieuwe plannen voor een gelijkwaardiger competitieverloop zal ontvouwen. We volgen het uiteraard op de voet.

Haagsche speelster Barbara Kerdel

Haagsche speelster Barbara Kerdel

Voor de Haagsche was een tweede plek in de poule 2, na de nederlaag tegen de Eindhovensche, al min of meer een gegeven. De hamvraag was, wie wordt de tegenstander in de halve kruisfinales, de Noordwijks of De Pan? De laatste twee troffen elkaar in poule 1 om onderling uit te maken wie zich tot groepswinnaar mocht kronen. Het werd uiteindelijk de Noordwijkse dat de regerend landskampioen met 11-7 de baas bleef.

Aftellen

Haagsche captain Annemiek Dompeling, die met haar team in poule 2 Rosendaelsche met 14-4 klopte, had vooraf zeker geen voorkeur voor een tegenstander in de halve finale. ‘De onderlinge verschillen zijn zo klein tussen de vier teams in de kruisfinales, dat het eigenlijk niet mag uitmaken wie je als eerste treft. Een kwestie van gewoon knallen, liefst twee dagen. De Lage Vuursche ligt ons wel. We werden er tenslotte in 2012 voor het laatst landskampion. De komende weken is het een kwestie van trainen en scherp blijven. Het aftellen naar het laatste weekeind in mei is begonnen.’

Net als bij de heren, bleek ook het damesteam van de Hilversumsche in poule 1 niet sterk genoeg om in de hoofdklasse het hoofd boven water te houden. Het degradeert samen met de Sallandsche naar de eerste klasse. In poule 2 zijn Broekpolder en Zeewolde de sjaak.

De dames halve finales op De Lage Vuursche, weekeinde van 26 en 27 mei;

De Pan-Eindhovensche en Noordwijkse-Koninklijke Haagsche

 

Tekst en beeld; André Buurman

Competitie Hoofdklasse

Leave a Reply